OVERJORDSRIGGEN: - SmartROC T25R er vårt nye flaggskip og en produksjonsrigg som er bygd etter brukernes ønsker, hevder trioen Geir Bjarne Hansen (f.v.), Harald Madland og Johnny Ryen Johansen hos Epiroc Norge.

Epirocs verdensnyheter

EPIROC: Med to verdensnyheter lagt til Vei og Anlegg markerte Epiroc at datterselskapet i Norge utvilsomt har en solid posisjon i markedet for borutstyr.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Premierene er den radiostyrte boreriggen SmartRoc T25R og den nye Powerbit X borkronen som er beskyttet av et lag diamantstøv. Til overmål ble også den nye batteridrevne tunnelriggen E2 Battery på ca. 30 tonn presentert på Epiroc-standen.

- Med denne tunnelriggen understreker Epiroc ytterligere sin ambisiøse målsetting om å være komplett på batteri/elektrisk drift og nullutslipp på sine underjordsmaskiner i 2025. Allerede i dag har vi batteri- og strømdrevne underjordsrigger, lastemaskiner, trucker, dumpere og bolterigger, og er godt rustet i det grønne skiftet, sier Espen Paulseth, markedsansvarlig for underjordsutstyr hos Epiroc Norge.

Flaggskipet SmartRoc T25R

I presentasjonen av SmartRoc T25 R understrekte Epirocs Marcus Leü, Global Product Manager, at den nye radiostyrte boreriggen har et eksepsjonelt dekningsområde, enestående terrengegenskaper og er allsidig i bruk. Riggen har et smart kontrollsystem, og den blir klar for det norske og svenske markedet i 4. kvartal i år. Smart-teknologien inkluderer et databasert kontrollsystem som gir riggen det høyeste teknologi- og automatiseringsnivået innen sitt segment, sier han.

DIAMANT: – Nye Powerbit X diamantstøvbelagte borkrone har vi plassert i egen beskyttelsesboks her på Vei og Anlegg, sier Espen Paulseth hos Epiroc.

Allsidighet

SmartRoc T25R er utviklet for vertikal- og horisontalboring. Tilgjengelige bom-alternativ inkluderer en svingradius på 45/45 eller 90/90. Dette kan kombineres med et 5,5 eller 6,1 meter bomsystem. T25R får et dekningsområde på henholdsvis 28 m2 (45/45) og 45 m2 (90/90), og dette kombineres med en rotasjonsenhet som gir 360 graders bomsving og en geometri som gjør det mulig å bore rett ved siden av maskinen. Ifølge Leü vil riggen ha den høyeste effektiviteten i segmentet takket være dekningsområdet og stabilitet. Lavt tyngdepunkt, bred belteavstand og gode manøverbarhet gir maskinen gode terrengegenskaper.

Allsidigheten beskrives med at riggen er med 180 graders bomsvingvinkel, har 3 ulike materlengder, stål eller gummibelter og den har kompakte transportformål. Vi har lyttet til brukerne og utviklet en rigg som gir operatøren et bredt spekter av verdifulle funksjoner, understreker Leü.

Denne vurderingen fikk han full støtte for av overjordsrigg-staben hos norske Epiroc. – Denne riggen har både vi og kundene ventet på, sier trioen Geir Bjarne Hansen, Harald Madland og Johnny Ryen Johansen.

Tekniske data

SmartROC T25R veier 11,4 tonn, er utstyrt med COP SC14 (14 kW) bormaskin og arbeider i et hullområde på 38-64 mm i en bordybde på 7,6 meter. Motoren er en Volvo Penta på 105 kW og kompressoren Atlas Copcos 55l/sek. Transportdimensjonene er 6,3 lengde, 2,8 meter høyde og 2,4 meter høyde.

Diamantborkronen

Med Powerbit X borkrone, utstyrt med diamantstøvbeskyttede stifter, kan intervallene mellom hver gang man bytter borkrone forlenges. I motsetning til en vanlige borkrone som må tas opp fra borehullet, demonteres og slipes med jevne mellomrom, skal nye Powerbit brukes til stiftene er nedslitt. Deretter går kronen til resirkulering og ikke ombruk.

ENTUSIAST: Bjørn Oddvar Endresen presenterte den nye diamantstøvbelagte borkronen for pressen på standen.

- Med diamantbeskyttede stifter er levetiden blitt vesentlig lenger enn hos borkroner med standard stifter som må slipes med jevne mellomrom. Boretiden maksimeres, produktiviteten økes, og det blir færre bytter av borkrone. Samtidig blir det mindre fareeksponering for operatørene, sier Bjørn Oddvar Endresen, markedssjef for slaghammere og borkroner hos Epiroc Norge.

Et annet poeng Epiroc understreker sterkt, er at den ekstremt harde overflaten på stiftene gjør at man med Powerbit X kan redusere mengde CO2-utslipp per boremeter med opptil 90%. Med lang levetid på borkronene vil det bli brukt mindre energi og ressurser.

Konstant hulldiameter gjennom hele boreprosessen er avgjørende for effektiv og jevn sprengning. Ved bruk av tradisjonell borkrone reduseres diameteren over tid, og hullet blir mindre og mindre. På Powerbit X bidrar de diamantbeskyttede stiftene til konstant diameter gjennom hele levetiden inntil borkronen går til resirkulering.

BATTERIDRIFT: Den nye underjordriggen Epiroc E2 Battery har fått batterier og styringssystemene montert i bakstussen.
UNDER JORD: Underjordsriggen E2 Battery, presentert på Epiroc-standen på Vei og Anlegg.

.

Powered by Labrador CMS