NESTE GANG: Trond Magne Sognnes med sin nye, og første Fendt. – Jeg er veldig fornøyd med Eiksenteret i Førde, og det skal litt til for at det ikke blir Fendt også neste gang, sier han. Foto: Privat
NESTE GANG: Trond Magne Sognnes med sin nye, og første Fendt. – Jeg er veldig fornøyd med Eiksenteret i Førde, og det skal litt til for at det ikke blir Fendt også neste gang, sier han. Foto: Privat

«Har valgt bort Fendt i 18 år. Nå forstår jeg at det var dumt»

ENTREPRENØR: Leirvik-entreprenør Trond M. Sognnes AS har kikket på prislappen på Fendt-traktorene hver gang i nesten to tiår, og valgt noe annet. – Det skal det mye til for at jeg gjør en gang til.

Publisert

I oktober i fjor valgte han til slutt «den dyreste», og skaffet seg en Fendt 820 med nesten 300 hk for første gang. For å bruke hans egne ord, er det liten tvil om at det var riktig for han:

- Jeg har hatt Ferguson de siste 18 årene, men har hatt litt lyst på Fendt hver gang. Likevel har jeg valgt bort Fendt på grunn av prisen. Nå forstår jeg at det var dumt, sier Sognnes.

Praktisk bygget

Sognnes sier det med et smil og ønsker på ingen måte klandre Ferguson. Det er bare det at Fendt har vært en liten drøm som endelig har gått i oppfyllelse, og at traktoren har svart til forventningene.

- Kjørekomfort, godt med krefter, veldig praktisk bygget opp og generelt veldig lett å bruke. Til slutt fant jeg ut av dette, forklarer Sognnes som driver en liten entreprenørvirksomhet med 2-3 ansatte i tillegg til seg selv.

Han viser også til at også de ansatte er meget fornøyde med valget, og liker traktorens egenskaper veldig godt.

Traktoren brukes i spann med en Foss-Eik dumperhenger med 15 tonns nyttelast. I tillegg har entreprenøren en 8-tonns Kobelco gravemaskin, to Hyundai-gravere på 15 og 22 tonn, en 6 tonns Cat hjullaster og en Atlas Copco D3 borerigg.

Tre tiår

HYTTA: Et produktbilde fra produsenten viser førerfasilitetene i Fendt-traktoren. Foto: Fendt
HYTTA: Et produktbilde fra produsenten viser førerfasilitetene i Fendt-traktoren. Foto: Fendt

Trond Magne Sognnes startet opp for seg selv i 1990 (AS i 2006), da hovedsakelig med boring og graving, og han skaffet seg sprengningssertifikat også etter hvert. I begynnelsen boret han med håndmaskin og kraft fra traktorens uttak, men dette slet veldig på kroppen. Krog Maskin AS på Gjøvik tilbød en ny løsning med en borerigg bygget på en tømmerkran som de fikk montert på en traktor. Dette ga en lettere hverdag.

Selv om boreutstyret nå for lengst er erstattet av en «skikkelig» borerigg, har traktoren fulgt han videre. Når sant skal sies, har han egentlig hatt traktor(er) rundt seg gjennom hele livet.

- Det har bare blitt slik. Det startet med at jeg var bonde, og selv om gårdsdriften nå er lagt ned, så har jeg fortsatt med å ha traktor i driften. Det har nok også litt å gjøre med at mye av utstyret vi har er tilpasset traktor, sier den blide entreprenøren som stort sett jobber for kommune, andre entreprenører og private aktører i Hyllestad eller nabokommunene.

Powered by Labrador CMS