TALENDE: Daglig leder Rune Hellingsrud på standen som preges av tunneldrift og boreutstyr i god Viking-ånd.

Monark går under jord

MESSEBUDSKAP: Nå er Monark AS fra Hof igjen klar for å levere boreutstyr for underjordsdrift i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Dette var produsentens hovedbudskap til bransjen på Vei og Anlegg hvor standen var preget av bilder av tunnel- og underjordsdrift samt den nye Viking-pregede logoen for boreutstyr med virkelig historisk sus over seg.

Gjør alt selv

- Nysatsingen på underjord boreutstyr er et resultat av at vi nå igjen produserer alt, borstenger og borkroner, her på Hof i Norge, slik at vi også kan levere til hjemmemarkedet. Første leveranse til et tunnelprosjekt ble levert rett etter årsskiftet, sier daglig leder Rune Hellingsrud og legger til at underjordprosjekter vil få stor fokus i tiden fremover. Monark er nå klar for å sette opp containere med boreutstyr direkte ute på anleggene.

- Hva er bakgrunnen for denne nysatsingen på underjordsutstyr på hjemmemarkedet?

- Forklaringen er at produksjonskapasiteten er økt og at vi nå kan produsere alt som trengs her i Norge. Bare en uke før utstillingen her på Lillestrøm tok vi i bruk en ny produksjonslinje for skjøtestenger, og produksjonen vil dobles fra august. I en lang periode har det vært boreutstyret for drift over jord som har dominert og tatt opp kapasiteten, men nå er vi igjen klar for å rette blikket også mot tunnel- og underjordsdrift innenlands. Man kan si vi tar opp igjen det Boart var kjent for, nemlig utstyr til drift under jord. Fokus er å øke våre markedsandeler på hjemmemarkedet, understreker Hellingsrud.

Solid vekst

Monark AS har hatt solid omsetningsvekst i flere år og kunne i 2023 notere en rekordomsetning på 305 mill. kroner på borstål.

- Hittil i år har vi hatt en vekst på 14%. Vi har gjennomført en del nye produkt- og designendringer, særlig på borkronesiden, og vi arbeider for å øke produksjonen ytterligere. Vi har økt produksjonskapasiteten på ukesbasis til 24x5, men tar sikte på å komme opp i 24x7 for å få full utnyttelse av produksjonsutstyret, sier Hellingsrud.

Han understreker at overtagelsen av fabrikken i Ockelbo i har hatt meget stor betydning for veksten, også på eksportmarkedet.

- Og hvordan er situasjonen når det gjelder eksport?

- Vi er vel etablert med leveranser til en rekke land. Når det gjelder gruvedrift og underjordsprodukter er USA vårt klart største enkeltmarked. For våre boreprodukter til overjordsdrift er Midt-Østen vårt største enkeltmarked, og flere følger hakk i hel, forklarer Rune Hellingsrud.

Powered by Labrador CMS