5000 M3: Ved Asdøltjern i Lier skal Kraugerud avvirke ca. 5000 m3. Foto: Knut Johansen

Skogsentreprenør prøver EcoLog: - Morsom å kjøre

ANNERLEDES: - Jeg er nysgjerrig og ville prøve noe nytt. Og EcoLog-hogger’n jeg valgte er jo litt annerledes enn de tradisjonelle hogstmaskinene. I tillegg var rask levering også medvirkende til merkevalget.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

FORNØYD: - Jeg er veldig fornøyd med hogger’n, sier Nils Elling Kraugerud om sin «pendlende» EcoLog 590F. Foto: Knut Johansen

Det sier skogsentreprenør Nils Elling Kraugerud på Vikersund (Viken). I juni tok han i bruk sin EcoLog 590F. I motsetning til hydrostatiskmekanisk drivlinje, har Kraugeruds nye 21-tonner på seks hjul en drivlinje med fire hydraulikkdrevne hjulmotorer på pendelarmer. Det innebærer at maskinen kan «heise» seg (nivellere) over terrenghindringer, og maskinen er i «vater» i sideveis skråninger på 25 grader og 17 grader for/bakover.

Stødig

Kraugeruds 21-tonner har væskefylte boggihjul og hydraulisk balanserte boggikasser (ekstrautstyr).

– Sistnevnte medvirker til at maskinen står støtt. Denne drivlinjen krever imidlertid en viss tilvenning, men maskinen er både utfordrende og morsom å kjøre. Og den har nok med krefter, sier Haugerud som har kjørt hogstmaskin siden 2002, og kjørte de fleste merker.

EcoLog-hogger’n har 10 meters kran, og i kranspissen sitter LogMax-aggregatet 7000C på 1630 kg med forsterket fellelenk og fellediameter på 70 cm. Maskinen henter krefter fra en Volvo-motor på 320 hk.

FØRSTE: Om kort tid leveres den første «Gremo-modellen», EcoLog 1050F. Foto: Knut Johansen

Mange turgåere

Kraugerud driver enmannsforetaket NK Skogsdrift AS og hogger årlig ca. 30.000 m3. Til utkjøringen av virket, har han «med seg» Tom Vidar Hansen som kjører en John Deere 1510E lastbærer.

Kraugerud «kjører» for Viken Skog, og de fleste skogsdriftene er i Lier-Drammens-området hvor «marka» benyttes flittige av turgåere året rundt. Og denne trafikken har økt betydelig det siste året.

– Ja, det er sikkert. Skogen er nok blitt et fristed for enda flere under pandemien. Økningen av turgåere er imidlertid ikke noe problem, men vi som jobber i skogen bør nok ha i tankene at det er flere folk i skauen nå. I hvert fall i deler av området vi driver på i, sier Kraugerud som av miljøhensyn benytter bio-hydraulikkolje på sin maskin.

Bredt spekter

Ifjor vår tok svenske EcoLog over Gremo AB, og produksjonen av Gremo-maskinene ble overført til EcoLogs fabrikk i Söderhamn. Med «Gremo-modellene» i produktspekteret, har EcoLog nå seks lastbærere med kapasitet fra 8-20 tonn og syv hogstmaskiner med «match-vekt» fra 16-21 tonn.

Rekord i år

I dag er det EcoLog Försäljning AB (Söderhamn) som står for salget i Norge, og Knut Johansen på Elverum er EcoLogs salgsrepresentant her «på berget». Det har han vært siden 2013. Johansen opplyser at inneværende år blir et rekord-år for EcoLog.

– Med leverte maskiner, og avtaler som er inngått, blir det salgsrekord, sier Johansen som opplyser at i sommer er det blant annet levert to hogstmaskiner (580E/20 tonn, 590E/21 tonn) til kunder i Vestfold. Også en 688E SteepHunter hogstmaskin (23 tonn) er levert til en entreprenør på Kongsberg. Om kort tid leveres også en 594F lastbærer (kapasitet 20 tonn), samt den første «Gremo-modellen», lastbæreren EcoLog 1050F (kapasitet 10 tonn).

– Med økende interesse og salg, jobber vi nå også med utvide servicenettet vårt, sier Knut Johansen.

Powered by Labrador CMS