DAM: Arkivbilde fra Braskereidfoss kraftverk i Innlandet.

Skulle sprenge luke ved dam

En feil ved flomlukene ved Braskereidfoss kraftverk i Våler kommune i Innlandet, rundt tre mil sør for Elverum, førte til at de ikke har åpnet seg.

Publisert Sist oppdatert

(Oppdatering klokken 17: Det skal ikke sprenges likevel, og vannmassene er i ferd med å bryte gjennom dammen.)

Vannet har dermed begynt å flomme over dammen og inn i stasjonene, som er fylt med vann.

Vanninntrengningen har ført til at Braskereidfoss kraftverk har fått større skader. Kraftverket ligger ved Glomma, og består av to relativt store turbiner og dam med flomluker.

Som følge av nettfeil gikk aggregatene til stopp ca. kl. 06.30 i dag tidlig. Automatikk skal ved en stopp føre til at flomluker åpnes tilsvarende for å ta unna den økte vannmengden i elveløpet. Det skjedde ikke i dette tilfellet, uten at årsakssammenhengen foreløpig er avklart.

Glomma har raskt stigende vannføring ved Braskereidfoss, og sammen med manglende lukeåpning, flommet vann over dammen og inn i stasjonene, som nå er fylt med vann. Vanninntrengningen har ført til at stasjonene har fått større skader, og ikke kan kjøres. Hafslund Eco jobber nå med å få kontroll på vannføringen. Manglende avledningskapasitet fører til vannstandsøkning oppstrøms dammen og at veier i området er stengt.

Politiet bekrefter overfor VG at de skal gjennomføre en sprenging.

– Demningen er uten strøm, så vi får ikke kontakt med lukene. Vi vil snart fysisk hjelpe til med å åpne en luke, ved sprengning, sier stabssjef i politiet i Innlandet Pål Erik Teigen, til nettstedet.

Powered by Labrador CMS