Volvo Maskin stiller blant annet med en Volvo EC530EL på Vei og Anlegg.

Volvo Maskin satser stort på Vei og Anlegg

Volvo Maskin har med seg en «bråte» maskiner til Vei og Anlegg 11.-14. mai i Lillestrøm. Les om hva du kan forvente å se på deres område.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

På den største standen under Vei og Anlegg 2022 vil Volvo Maskin vise et bredt utvalg av maskiner og utstyr, i tillegg til slitedeler, reservedeler, service samt tjenester og løsninger som kan bidra til å øke produktiviteten og sikre bedre utnyttelse av maskinene.

Elektrisk og nullutslipp

Den virkelig store nyheten på årets stand er Volvo EC230 Electric, som Volvo omtaler som verdens første større batterielektriske anleggsmaskin produsert ferdig på fabrikk. Norge er også det første markedet i verden som får tilgang til denne modellen, og i løpet av året vil over 30 maskiner leveres til norske kunder.

For å kunne utnytte både EC230 Electric og andre elektriske maskiner trengs tilgang på strøm for hurtiglading på anlegget, og for første gang vises Volvo Power Unit, en 10’ ladecontainer med 330 kWh batterikapasitet, uttak for lading med 150kW effekt via CCS2 ladekontakt, og innebygget lader for Volvo kompakte elektriske maskiner.

Volvo Maskin har med seg en elektrisk stor gravemaskin, Volvo EC230 Electric, til Vei og Anlegg. Den sto også utstilt på Arctic Entrepreneur på Gardermoen i april.

Premiere blir det også for to nye helelektriske kompaktmaskiner, Volvo ECR18 Electric og Volvo L20 Electric, som vises sammen med bestselgerne Volvo ECR25 Electric og Volvo L25 Electric.

Fra Volvo Trucks vises FMX Electric som settes i serieproduksjon i inneværende år. Versjonen som vises, er en trekkvogn med 490 kW motoreffekt, med maksimal vogntogvekt på opp til 44 tonn. Batterikapasiteten på 540 kWh gir en praktisk rekkevidde på ca. 300 km.

Et alternativ som i mange sammenhenger sidestilles med nullutslipp, er bruk av biogass som drivstoff. På standen vises en Volvo FH460 Biogass lastebil med Joab krokløft, med gasstank som gir en praktisk rekkevidde på 700 km. Med Biogass kan vogntogvekten økes til 65 tonn.

Volvo Maskin er forhandler for Sennebogen materialhåndteringsmaskiner. Alle modellene fra Sennebogen kan leveres med kabelelektrisk drift, og på standen vises en Sennebogen 818ME Electric. For å øke fleksibilitet og utnyttelse er maskinen i tillegg til elektrisk drift utrustet med en liten dieselmotor som gjør det mulig å flytte maskinen mellom sorteringsstasjoner, eller kjøre maskinen på- eller av en tralle for transport.

Produktivitet og drivstoffeffektivitet med nye beltegravemaskiner

En annen stor nyhet i dobbelt forstand (en av de største maskinene på Vei og Anlegg 2022), er den nye Volvo EC530EL. Sammen med Volvo EC550EL utgjør disse to modellene en betydelig satsing i 50-tonnsklassen fra Volvo.

Et helt nytt og avansert hydraulikksystem sammen med økt motoreffekt og pumpekapasitet har gjort det mulig å sette ny standard for produktivitet, samtidig som drivstoffeffektiviteten er forbedret med 25%.

Volvo EC350EL Hybrid er også en relativt ny modell i 35–40 tonnsklassen, og ble lansert tidlig i 2021. Nå kan den også leveres med kostnadseffektiv hybridteknologi fra Volvo. Energi fra senkning av bommen lagres i akkumulatorer, og føres tilbake til en hydraulisk motor koblet til hydraulikkpumpa.

Løsningen gir mulighet for å benytte energien som gjenvinnes til alle maskinens bevegelser, og gjør at dieselforbruket reduseres med opptil 17%. Teknologien finnes også tilgjengelig for Volvo EC250EL, EC300EL og EC380EL.

Kompakt hjulgraver for arbeid på trange områder

En annen nylig lansert modell er Volvo EWR130E, den minste i serien av korthekk hjulgravere fra Volvo.

Maskinens kompakte design gjør at den egner seg godt for arbeid langs vei og der det er ekstra trangt. Den er lett å manøvrere, og mulighet for firehjulsstyring og delt planeringsskjær gir ytterligere fleksibilitet.

Spesialmaskiner fra CE Engineering Solutions

CE Engineering Solutions (CEES) er et Volvo-eid selskap i Malmö som bygger spesialløsninger til Volvo anleggsmaskiner.

På standen under Vei og Anlegg vises en Volvo EW220E spesialrigget med hev- og tiltbart førerhus, kompressor og slangetrommel for luft og vannspyling til hydraulisk hammer, samt omfattende beskyttelsesutrustning for bruk i tunnel.

I tillegg vises en Volvo L90H med tilhengerfeste, også bygget av CEES.

Digitale løsninger

Alle Volvo anleggsmaskiner kan utstyres med Co-Pilot, en unik plattform for å overvåke arbeidet maskinen utfører, og utveksle data mellom maskin og kontor eller mellom maskiner på et anlegg.

Systemet består av en 10ʺ berøringsskjerm med prosessor og internminne, og programvare tilpasset hver maskintype: Dig Assist (gravemaskiner), Load Assist (hjullastere), Haul Assist (dumpere), Compact Assist (valser) og Pave Assist (asfaltutleggere).

Den kanskje viktigste av disse, er Dig Assist som gir mulighet for fabrikkmontert og fullt integrert 3D maskinstyring med Topcon programvare. Dig Assist inneholder i tillegg vektindikator for oppfølging av produktivitet og mengder av ulike masser på anlegget, og for å sikre riktig lasting av dumpere og lastebiler.

På standen skal det være mulig å få en demonstrasjon av Dig Assist og hvilke muligheter systemet kan by på.

Under Vei og Anlegg lanseres også Connected Map, et system for å gi full oversikt over maskiner, kjøretøy og besøkende på et anlegg i sanntid. Informasjonen vises både på skjermen i maskinen (også tilgjengelig for andre merker enn Volvo), og på en PC på kontoret. Midlertidig besøkende kan benytte en mobiltelefon og via en app logges inn i systemet, slik at all bevegelse på anlegget fanges opp. Connected Map bidrar til bedre trafikkflyt, økt produktivitet og ikke minst økt sikkerhet på anlegget.

Servicemarked

Classic Parts: Under Vei og Anlegg lanserer Volvo Classic Parts. Dette er et utvalg av originale reservedeler til redusert pris, for bruk på eldre Volvo-maskiner. Det vil være utstilt eksempler på deler både fra Classic Parts, servicedeler, slitedeler og belteunderstell. Her får man originale deler med 2 års delegaranti, til en redusert pris.

Active Care / Uptime: Volvo Active Care er en tjeneste der man overvåker maskiner ute i felt fra Volvos Uptime Center, ved hjelp av data fra Volvos telematikksystem CareTrack. Data analyseres både hos Volvo sentralt og hos Volvo Maskin, og ved hjelp av denne informasjonen kan man være proaktive både for å unngå unødvendig driftsstans, og også for å komme med råd til føreropplæring og riktig bruk av maskinene.

Powered by Labrador CMS