Fra overleveringen av en Atlas Copco tre boms underjordsrigg med kurv. Hæhre Entreprenør kjøpte maskinen.
Fra overleveringen av en Atlas Copco tre boms underjordsrigg med kurv. Hæhre Entreprenør kjøpte maskinen.

Atlas Copco feirer 140 år

I 1873 ble AB Atlas grunnlagt. Selskapet produserte, kjøpte og solgte jernbanemateriell. Etter 140 år med medgang og motgang, omsatte Atlas Copcos ca. 39.800 ansatte for over 90 milliarder svenske kroner i 2012.

I Norge leverte Atlas Copco (Compagnie Pneumatique Commerciale) etter andre verdenskrig utstyr til utbygging av vei, jernbane, kraftanlegg og industri. Selskapet het Atlas Diesel frem til 1956, da det byttet til Atlas Copco.

Da oljealderen nådde Norge, ble selskapet leverandør til den nye industrien. Kompressorer, vinsjer og trykkluftverktøy ble levert til oljeplatformene.

Med tiden har trykkluft som drivkilde blitt komplettert med andre drivkilder. I dag er hydrauliske borvogner og tunnelrigger fra Atlas Copco et ikke ukjent syn når det skal bores. Samtidig er også elektrisk verktøy blitt en viktig del av produktspekteret.

Ringer med NASDAQ-bjellen

For å markere 140-åringen, ringer konsernsjef Ronnie Leten i dag med bjellen som åpner NASDAQ-børsen i New York.

- Vi har vokst fra å ha aktiviteter kun i Sverige, til å bli et multinasjonalt konsern med kunder i nesten 180 land med egen virksomhet i 90 land. Dette har vi fått til ved å utvikle produkter som hele tiden møter eller overgår kundenes behov, sier Leten.

Atlas Copco har laget et eget nettsted i anledning jubileet. Her finnes mange filmer, bilder og skriftlig informasjon om selskapet fra før det ble grunnlagt til 2013.

Forsiden nå