Her er det bare å grave seg ned tolv etasjer, så er jobben gjort.
Her er det bare å grave seg ned tolv etasjer, så er jobben gjort.

Husriving på kinesisk

På et knøttlite areal på taket til en høyblokk som skal rives, står en gravemaskin med en stor oppgave. Den skal rive ned hele blokka.

Dette er en nokså vanlig metode når høye bygninger skal rives i Kina. Denne rivejobben på et tidligere hotell i den kinesiske byen Taiyuan ble likevel et nyhetsinnslag.

Antakelig fordi arealet var så lite at maskinen hele tiden står nær kanten.

Både språk og teksting er på det lokale språket. Man kan likevel ane en oppdragsgiver som sier at det er helt vanlig å gjøre dette, en maskinfører som sier at han kanskje er litt gal og en mann på gaten som synes det virker uforsvarlig.

Nye bygninger rives

Sentrale kinesiske myndigheters krav til rask økonomisk vekst fører til at lokale embetsmenn tvinges til å bygge nytt på allerede bebygde områder.

Mange av de nye høye bygningene bygges dessuten opp så fort at de i praksis er kondemnert fra de er nye på grunn av svikt i grunnen og svakheter i bygningene.

Dårlig sikkerhet

Maskiner på flere tonn plasseres på bygninger som i utgangspunktet ikke er bygget for så stor vekt på et punkt, og i tillegg er svekket.

En kinesisk arbeider med lang vei ned til bakken.
En kinesisk arbeider med lang vei ned til bakken.

Sikkerhet for arbeiderne er ikke like høyt prioritert som i Norge. Noe denne videoen på Youtube fra et annet rivingsprosjekt også viser.

Hvordan kommer gravemaskinene seg opp på takene? Den vanligste metoden er kran. Det er også sett at noen lager en bratt vei opp til taket med løsmasser som er tilgjengelig på stedet.

 

Forsiden nå