OLJEN FLØT: Her spruter hydraulikkolje ut av en skadet slange på det nederlandske vogntoget. Det nederlandske sjåføren fikk kjøreforbud med krav om å reparere skaden inne på Sokn kontrollstasjon.

Hydraulikkoljen fløt – måtte repareres på stedet!

SOKN: Sjåføren var på vei i retning en undersjøisk tunnel med hydraulikkolje rennende rett ut fra en avrevet slange.

Publisert

Potensielt kunne dette gitt farlige situasjoner. Olje på vei er glatt å kjøre på, og kontrollørene tenkte med gru om biler i tunnelen, kanskje i en sving, hadde sklidd i oljen nede i tunnelen. Selv om det blir hypotetisk kunne biler havnet i tunnelveggen, eller i motgående kjørefelt.

DAM: Det dannet seg en dam av olje umiddelbart. Her ser man at koblingen er skadet etter å ha støtet mot veien i en tid.

Reparere på stedet

Hypoteser eller ei, dette nederlandske vogntoget fikk kjøreforbud med påbud om å reparere hydraulikkoljelekkasjen på stedet før det kunne forlate kontrollstasjonen. Det var Statens vegvesens kontrollører på Sokn, en øy nord for Stavanger i retning Haugesund, som avdekket oljelekkasjen under en kontroll torsdag 11. januar.

- Den lekket olje da den kom inn på kontrollstasjonen. Hvor lenge den hadde lekket olje er det ikke godt for oss å si, men det rant nok ut tre-fire-fem liter mens den sto på plassen hos oss, og før man fikk tettet lekkasjen midlertidig, sier kontrollør Karol Pajk.

Kobling i bakken

Pajk sier sjåføren forsøkte å overbevise kontrollørene om at dette bare var rester som lå i en slange som hadde blitt skadet, men kontrollørene fikk en klar forståelse av at oljen kom rett fra en hydraulikktank. I denne kan det være mange liter olje…

OPPSAMLING: Kontrollørene fikk lagt ut sand for å samle opp oljesølet. Dette er selvsagt ikke bra for miljøet heller.

En annen hypotetisk tanke er hva som i verste fall kunne skjedd om metallkoblingen i enden av hydraulikkslangen hadde skapt gnister mot veien. Kunne dette skapt brannfare? Dette får man heller ikke svar på. Heldigvis kan man kanskje si.

Det er selvfølgelig heller ikke heldig for miljøet at hydraulikkolje renner fra hydraulikkslanger som har løsnet.

Powered by Labrador CMS