DISTRIBUSJON: Miriam Thistel er distribusjonsdirektør i Vitusapotek.

Kuttet transportutslipp med 7 prosent

Vitusapotek takker transportbedriften Veøy for at apotekkjeden har redusert transportutslipp med sju prosent årlig.

Publisert Sist oppdatert

Vitusapotek distribuerer 220.000 enheter til apotek hver dag, og er i tillegg til å være en landsdekkende apotekkjede, også en av de største distributørene av legemidler i Norge. 

Da hun startet som Distribusjonsdirektør for to år siden, øynet Miriam Thistel muligheten for en mer miljøvennlig distribusjon som fremdeles ivaretar varetilgang for apotekkunden.

– Jeg ønsket å redusere miljøbelastning og kost, men uten å gå på kompromiss med verken varetilgang for våre apotekkunder eller kvalitet. Vi ønsket også å få til jevnere arbeidsbelastning gjennom uka for våre lagermedarbeidere, for å redusere overtid og vikarbruk.

Hva har dere gjort?

– Vi har redusert antall kjørte kilometer ved å redusere antall leveringsdager til apotek, men dermed også økt ordrestørrelsene for å sikre god varetilgang i apotekene, slik at vi fyller opp hver lastebil mer og kjører mindre «luft».

Hva er resultatet?

– Totalt har vi med grepene vi har gjort redusert antall kjørte kilometer. Arbeidsbelastningen på lageret gjennom uka er dessuten mye jevnere, og overtidsbruk har gått ned.

Hvordan har dere fått til dette?

– Det har vært litt av et puslespill. Kunden har alltid førsteprioritet og vi har hatt fokus på å sikre at kundene får den samme gode kundeopplevelsen. Vi brukte mye tid på dataanalyse for å sikre en god og riktig fordeling av apotekenes ordre og ordrestørrelser gjennom uka, og vi har gått opp alle transportruter på nytt.

Hvor omfattende har endringen vært?

– Vårt distribusjonsnettverk går over hele Norge, og omleggingen av transportplanen har omfattet transport og apotek i hele landet, inkludert begge våre lagre i Oslo og Harstad.

Alle apotek i Norge har krav på leveranse av legemidler innen 24 timer dersom det er fare for liv og helse. Har endringene dere har gjort ført til økning av hasteleveranser?

Dette var vi spente på. Per nå ser vi ingen tegn til økt bruk av hasteleveranser, som indikerer at apotek fortsetter å ha en riktig og godt balansert varebeholdning.

Hva har vært viktige suksessfaktorer for prosjektet?

– Vi har et svært godt logistikkteam og fremoverlente apotek som tok endringen av rutiner på strak arm. Vår hovedtransportør Veøy har også vært en viktig bidragsyter og suksessfaktor. Uten godt samarbeid og en transportør med eierskap til vår transport på laget, hadde vi ikke fått til dette.

Hvordan ser veien ut videre?

– Transport er et av de områdene i vår verdikjede som medfører størst utslipp, og er dermed et område vi har stort fokus på. Nå har vi gjort noen større grep i vår distribusjonsplan, men parallelt utforsker vi også ulike alternativ for «grønn» transport slik at vi om kort tid kan levere varer med utslippsfrie kjøretøy. Vitusapotek ble i BI Bærekraftbarometer stemt frem som den mest bærekraftige apotekkjeden, og det er en posisjon som vi skal fortsette å forsvare.

Powered by Labrador CMS