Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Mann solgte Scania-hemmeligheter til Russland

En konsulent har over flere år solgt hemmeligstemplet informasjon fra Scania og Volvo Cars til russiske myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

En 47-årig mann er dømt til fengsel i tre år for å ha spionert innen svensk kjøretøyindustri. Det meddelte Göteborgs tingrett 15. september, gjengitt i Aftonbladet.

26. februar 2019 ble mannen tatt på fersken da han møtte en russisk etterretningsoffiser i en restaurant i Stockholm, av det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) som stormet lokalet.

Russeren fikk gå fra stedet på grunn av sin diplomatiske immunitet, og forlot Sverige dagen etter.

47-åringen som nå er dømt, har doktorgrad tatt ved en teknisk høyskole i Sverige. Han har en konsulentbedrift som har tilbudt tjenester innen teknikk og IT, melder Aftonbladet.

I 2016 og 2017 arbeidet mannen som konsulent hos personbilprodusenten Volvo Cars, og fra februar 2018 til han ble pågrepet i 2019 for Scania.

Politiet fant flere seddelbunker hjemme hos mannen. Pengene på bildet er fra funnet.
Politiet fant flere seddelbunker hjemme hos mannen. Pengene på bildet er fra funnet.

Konsulenten tok blant annet tusenvis bilder av dataskjermer med bedriftshemmeligheter hos Scania og Volvo Cars. Bildefilene ble overlevert til russisk etterretning USB-minnepinner.

I de flere møtene mellom den svenske spionen og Russland, skal spionen ha levert minnepinnen med informasjon og fått seddelbunker tilbake. Beløpet skal ha vært på 10.000 eller 30.000 kroner per gang.

- Tingretten har kommet frem til at mannen har kopiert hemmelig informasjon både fra Volvo og Scania og overført denne blant annet til USB-minnepinnen som han siden har overlevert til den russiske ambassademannen, samt at han har vært fullt klar over at de opplysninger han har levert skulle komme Russland til del, står det i dommen.

Ifølge dommen kan Scania-informasjonen som er levert til «fremmed makt» skade Sveriges sikkerhet. Dette er et krav dersom man skal bli dømt for spionasje i Sverige. Volvo-informasjonen er ikke vurdert skadelig for rikets sikkerhet på samme måte.

Svensk forsvarsmakt har mange Scania-lastebiler i sin «flåte».

Mannen, som skal ha hatt økonomiske problemer for spioneringen startet, har nektet for å ha gjort noe rettslig galt.

Han anker dommen, opplyser hans advokat, Taavi Tuula til det svenske nyhetsbyrået TT.

Powered by Labrador CMS