Nå er smarttelefonen blitt enda viktigere for yrkessjåfører: Statens vegvesen lanserer appen Vegvesen trafikk og en ruteplanlegger for store og tunge kjøretøy.

- Nyheter som gjør hverdagen lettere for lastebilsjåfører

NLF er godt fornøyde med Vegvesenets nye tilbud.

Statens vegvesen lanserer to hjelpemidler til yrkessjåfører som kjører lastebil: En ruteplanlegger for tungbil og appen «Vegvesen trafikk» med etterlengtede funksjoner som mulighet for å legge inn høyde på kjøretøyet og få opp tilpasset rute, samt få oversikt over alle døgnhvileplasser.

Plutselig stenging av fjelloverganger eller kolonnekjøring. Fulle døgnhvileplasser og manglende informasjon om hvor de finnes. Dette er problemstillinger yrkessjåfører har strevd med i lang tid.

Nå tilbyr Statens vegvesen en digital ruteplanlegger og appen «Vegvesen trafikk» som skal gjøre reisen enklere for dem som ferdes mest på veien.

- Dette er to etterlengtede og etterspurte tjenester fra lastebilsjåførene. Vi har nå tatt første steg på veien for å gjøre hverdagen til yrkessjåføren hakket lettere, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland.

Appen har oversikt over alle rasteplasser og døgnhvileplasser samt fasilitetene og kapasiteten på disse i tillegg til muligheten for å legge inn høyde på kjøretøyet og få opp tilpasset ruten deretter.

I Vegvesen Trafikk-appen kan du blant annet planlegge og se reiseruter med angivelse av høydebegrensninger i kart. I kartet kan du også se trafikkmeldinger, opplysninger om hva du finner på de enkelte pauseplassene, og informasjon fra webkameraer.

- Dette vil absolutt gjøre hverdagen til våre medlemmer og deres sjåfører enklere, sier Geir Mo, administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund (NLF).

Første skritt i en langsiktig satsing

Veidirektøren understreker at tjenestene vil bli oppdatert «jevnt og trutt». Nye versjoner som har med seg stadig ny og forbedret funksjonalitet for sluttbrukeren skal komme «i nær fremtid».

- Dette er et første steg i en langsiktig satsing på å forbedre arbeidshverdagen for yrkessjåførene i Norge som har veien som daglig arbeidsplass. Vi ønsker å legge til rette for at deres arbeidsdag skal bli mest mulig effektiv, forutsigbar og behagelig, som igjen gir en viktig verdi til norsk økonomi, sier Hovland.

Har hørt på yrkessjåførene

Tiltakene er kommet i stand etter nært samarbeid med tungbilsjåfører som har delt sine behov med Vegvesenet.

I ruteplanleggeren kan man legge inn fra-til steder, velge bruksklassen du kjører, velge vogntoglengden og legge inn høyde på tungbilen. Raskeste rute vises og tar også hensyn til parameterne man oppgir.

Appen inneholder en kartløsning som kan brukes til å lage en rute og vise informasjon langs ruten. Man kan også tegne et område i kartet og vise informasjon i området. Man får raskt informasjon ved å lagre trafikkmeldinger, rasteplasser eller webkamera som favoritter.

Norges Lastebileier-Forbund er godt fornøyde med løftet som nå gjøres for yrkessjåføren:

- Det er bra at Statens vegvesen har invitert kunden - som er oss - til å være så nær i produktutviklingen av disse tjenestene. Å legge inn høyde på kjøretøyet og få oppgitt den raskeste ruten er etterlengtet og det er bra vi får være med å styre utviklingen sier Geir Mo, administrerende direktør i NLF.

Statens vegvesen vil ha mye fokus på videre forbedringer av tjenestene som nå lanseres, basert på brukernes behov, i månedene fremover.

- Slik jobber vi ikke lenger for kunden, men sammen med kunden som er tett på tjenesteutviklingen hele tiden. Da blir det bare bedre og bedre, sier veidirektøren.

Powered by Labrador CMS