TO KJETTINGER: Det er ikke nok for å holde 25,5 tonn med betongelementer trygt sikret på planet.

Sikret med to kjettinger – manglet tre

TARALDRUD: Disse betongelementene var sikret med to kjettinger. Det burde vært tre til.

Publisert

Det er konklusjonen til Daniel Alexander Hals og hans kollegaer ved Taraldrud kontrollstasjon langs E6 like sør for Oslo. Sikringen av 25,5 tonn betongelementer var utført med to 10 mm kjettinger, men etter at lasten var beregnet kom altså kontrollørene frem til at det burde vært tre til. På grunn av vektfordelingen, var lasten plassert for langt unna framveggen til at man fikk «hjelp» av denne.

- Her måtte det sikres ytterligere, og dette kunne blitt en alvorlig sak. Jeg regner med at en bråstopp ville utgjort størst risiko, ikke minst for føreren selv, sier Hals.

Lærevillig

På den positive siden, var sjåføren veldig interessert i å både lære og forstå hva som var galt. Det er det ikke alltid kontrollørene møter.

- Fører var veldig interessert i å ha dette i orden, og samarbeid for å få alt på plass. Jeg tror føreren rett og slett ikke visste hva som skulle til for å sikre godt nok, og vi er glade for å bevisstgjøre sjåføren, sier Hals.

Det var rett nok ikke det eneste denne sjåføren fikk bemerkninger på. Det var også mangel på bremselys som måtte utbedres før bilen fikk kjøre videre, samt at fartsskriveren ikke fungerte. Sjåføren fikk beskjed om å kjøre rett til fartsskriververksted for å få denne i orden etter kontrollen.

Fikk skryt

På den nevnte kontrollen ved Taraldrud, utførte kontrollørene en solid sjekk av kjøre og hviletider også. Her var det skryt å hente fra kontrollørene.

- Flere førere hadde gjort en kjempegod jobb for å overholde kjøre- og hviletidsreglene. Kun fem førere fikk en eller flere reaksjoner på brudd på kjøre- og hviletidsreglene, står det i rapporten fra kontrollen.

Powered by Labrador CMS