Gebyret på 5460 kroner ble sendt til Røros Container & Miljø, selv om det var tyvene som forårsaket dieselsølet.
Gebyret på 5460 kroner ble sendt til Røros Container & Miljø, selv om det var tyvene som forårsaket dieselsølet.

Frastjålet diesel - fikk straffegebyr fordi tyvene sølte

Det ble stjålet 300 liter diesel fra en av Røros Container & Miljøs lastebiler i september 2016. Det ble imidlertid et større tap da firmaet ble ilagt tilsynsavgift på 5460 kroner for sanering av dieselsøl på parkeringsplassen fra kommunen.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg har aldri opplevd maken sier daglig leder og NLF-veteran John Tamnes til Lastebil.no.

Hendelsen skjedde i Eskilstuna (Sverige) i september 2016, da en av selskapets sjåfører hadde parkert lastebilen på en parkeringsplass for helgen. Da han kom tilbake hadde tyver brukt hevert til å tømme bilen for diesel. Det var sølt diesel utover parkeringsplassen og en del hadde rent ned i en kum.

Klage ble avvist

Sjåføren anmeldte tyveriet og gjorde etatene oppmerksomme på sølet som blant annet hadde rent ned i en kum like ved lastebilen. Brannvesenet ble tilkalt og området ble sanert.

Noen uker senere lå en overraskelse i posten: Et krav fra kommunen til Røros Container & Miljø på 5460 kroner for oppryddingen av dieselsølet.

- Vi mottok et gebyr på 5460 kroner for dieselsølet fra miljø- og redningstjenesteforvaltningen i Eskilstuna kommune. Vi hadde aldri innbilt oss at det kunne komme noe sånt etter at saken var anmeldt til politiet. Dette var helt nytt for oss, sier  John Tamnes til Lastebil.no.

En klage på gebyret ble avvist av fylkesstyret i Södermanlands län med begrunnelsen:

«Fylkesstyret mener at selskapet ikke har aktivt årsaket utslippet, men hendelsen har skjedd innenfor rammene for selskapets aktiviteter.»

- Dette betyr jo i praksis at vi ikke må finne på å anmelde dieseltyveri, fordi vi kan ende opp med et ekstragebyr i tillegg til de kostnadene vi allerede har påløpt, sier Tamnes.

NLF tar saken videre

NLF(Norges Lastebileier-Forbund)-direktør Geir A. Mo er forundret over avgjørelsen fra Eskilstuna kommune. Han mener det er viktig å beskytte de som blir utsatt for kriminalitet, både privatpersoner og firmaer.

- Vi vet at det er mange som vegrer seg for å anmelde dieseltyveri. Det er tidkrevende og sakene blir dessverre altfor ofte henlagt. Når en i tillegg blir utsatt for ekstragebyrer lik det vi ser her, kan belastningen føles altfor stor, sier han.

Han forteller videre at NLF nå vil kontakte sitt svenske søsterorgan Sveriges Åkeriføretag (SÅ) for bistand, og at denne saken skal tas videre.