Amfibie-gravemaskinen

LILLEHAMMER: I påsken fortalte vi om gravemaskinen som går like godt på vann som på land. Nå har vi fått tilgang til en video som viser dette.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Amfibie-gravemaskinen eies av entreprenøren Romarheim AS som holder til utenfor Bergen.

Maskinen, som har betegnelsen Waterking, bygges i Nederland av selskapet med samme navn. Selskapet benytter basismaskiner fra forskjellige maskinprodusenter. I dette tilfellet er basismaskinen en Doosan DX 225 med en vekt på rundt 22 tonn og en sekssylindret Doosan dieselmotor på 167 hk.

Waterking skifter ut understellet med sitt eget som er en kombinasjon av ekstra brede belter og flytepontonger. Det nederlandske selskapet erstatter også graveaggregatet med mellomlang eller lang bom og stikke for lang rekkevidde og dyp graving. Den aktuelle maskinen har en oppdrift på ca. 60 tonn, mens maskinvekten er 38 tonn. Den har altså god flyteevne.

Maskinen kan også leveres med ekstra pontonger som enkelt monteres utenfor beltene, noe som gir ekstra flyteevne og stabilitet for graving i vann. De ekstra pontongene har støtteben som senkes ned til bunnen for at maskinen skal stå støtt, og den kan da operere på vanndyp på fem-seks meter.

 

Waterking graver grøft for nye vann- og avløpsledninger like ved Vingnesbrua mellom sentrumssiden i Lillehammer og Vignes før påske. Ledningene er nå lagt og grøfta fylt igjen.
Powered by Labrador CMS