Denne test-tralla skal gi svar på om solcellepanel på vogntogtak er verd en større satsing hos Dachser.
Denne test-tralla skal gi svar på om solcellepanel på vogntogtak er verd en større satsing hos Dachser.

Dette skapet produserer egen strøm

Strømmen brukes til oppvarming av lasterommet. Når utviklingen har gått lengre kan kanskje solcellepanel på vogntog også gi kjøling i skap og fremdrift for bilen.

Publisert Sist oppdatert

Dachser og Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE undersøker i disse dager er det mulig å installere solcellepaneler på taket av skappåbygg og utnytte energien som skapes. Dette gjøres ved å sende en test-solcelle-lastebil ut i gatene i Ulm i Tyskland.

Dachsers avdeling Network Management & Organization har i flere år drevet forskning på prototypen for en «solcelle-lastebil», som nå er blitt tatt i bruk i nærheten av logistikksenteret i Ulm. Teamet har allerede fått verdifull kunnskap fra testene, og brukt den nye innsikten til å justere systemet.

Dachser har nå inngått et samarbeid med Fraunhofer ISE. Målet med partnerskapet, som ble etablert i april 2016, er å finne ut hvor mye energi solcellepanelene kan generere i løpet av et år. Derfor har partnerne lansert et innledende pilotprosjekt i en lastebil for frostsensitive varer, og utstyrt den med et batteri som lades opp, solcellepanel, oppvarming i lasterommet, temperatursensorer og en styringsfunksjon for systemet.

1700 Watt

- Planen vår er å samle inn pålitelige data gjennom vinteren, forklarer Maxie Beutler, som er ansvarlig for testene sammen med Nicole Sommerlatte.

De innledende målingene er lovende, opplyser Dachser i en pressemelding.

- Avhengig av hvor mye sol de får, genererer panelene opptil 1700 Watt. Med energi fra solcellepanelene og batteriet holdes temperaturen i lasterommet stabilt på over to grader celsius, sier Beutler.

Solenergi til kjøling og fremdrift

Testresultatene vil vise hvor stort potensialet er for solenergi som genereres på farten.

- Dette er selvsagt bare ideer ennå, men hvis vi kan bruke solenergi på et fremtidig utviklingsstadium i for eksempel kjøleenheter, industrielle lastebiler eller alternativ fremdriftsteknologi, så ville det bidra betydelig til å forbedre den miljømessige bærekraften, sier Beutler.

- Produsere, lagre og bruke solenergi på farten – slik fører vi transport og energiproduksjon sammen. Det vil alltid være utfordrende å prøve å kombinere teknologiene fra to bransjer, men i dette prosjektet samarbeider vi på en konstruktiv måte om innovative løsninger, sier Matthieu Ebert, som leder prosjektet ved Fraunhofer ISE.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS