Fra venstre: Arrangementsansvarlig Siri Engen, prismottaker Eystein Grimstad og NFF-styreleder Frode Nilsen.
Fra venstre: Arrangementsansvarlig Siri Engen, prismottaker Eystein Grimstad og NFF-styreleder Frode Nilsen.

Eystein Grimstad tildelt Gullfeiselen

Han får feiselen for sitt arbeid med Q-metoden som er et klassifiseringssystem for bergmasser med hensyn til stabilitet av tunneler og bergrom.

Publisert Sist oppdatert

Systemet er opprinnelig utviklet ved Norges Geotekniske Institutt (NGI), og brukes i stor utstrekning, både i Norge og internasjonalt.

Q-metoden ble alminnelig kjent i 1974 gjennom publikasjon nr. 106 fra NGI med forfatterne Barton, Lien, Lunde. Denne ble senere videreutviklet av - i all hovedsak - Nick Barton med det teoretiske grunnlaget for en empirisk modell basert på analyseresultater fra realiserte tunnelprosjekter.

Ved lansering av Q-metoden var referansematerialet analyser fra ca. 200 prosjekter.  En viktig oppdatering kom i 1993. Til denne oppdateringen knyttes Barton, Eystein Grimstad og Statens vegvesen i Sogn og Fjordane, da ytterligere 1050 prosjektanalyser ble lagt inn i klassifikasjons-grunnlaget.

Gullfeisel-vinneren utførte en ny oppdatering av Q-systemet i 2002 med bakgrunn i 800 nye observasjoner i de til da senere utførte anleggene. Det er for det svært viktige arbeidet med oppdateringen og forbedring av Q-systemet at han tildeles årets Gullfeisel.

Glad og overrasket

- Dette var helt uventet. Men veldig hyggelig. Å komme hit til Fjellsprengningskonferansen, er som å komme hjem - til menigheten, sa en strålende glad og overrasket Grimstad.

Prisen deles ut en gang per år, i forbindelse med åpningen av Fjellsprengningskonferansen på Radisson Blu Scandinavia Hotell i Oslo. Så også i år.

Erfaring fra 16 land

Grimstad er født i 1944. Etter videregående gikk ferden til Universitetet i Oslo. Her ble han utdannet til geolog, cand. real, i 1972.

Fra 1972 til 1986 jobbet han ved Veglaboratoriet i Statens Vegvesen. Fra 1986 til han pensjonerte seg i 2012 arbeidet han ved NGI. Siden han pensjonerte seg har han jobbet som selvstendig konsulent. Han har erfaringer fra 16 land rundt om på hele kloden.

Han er kjent for å ha sterke meninger og aldri gå på akkord med faget.

Grimstad har vært Tekna-medlem fra 1984, medlem i NVTF fra 1991, medlem i NBG fra 1992 og medlem i NFF fra 1993. Teknas elektroniske register går tilbake til 1993, og siden da har han deltatt på 71 arrangement både som komitemedlem, foreleser og deltaker.