Atlas Big Foot kalles denne hjulgraveren, og man forstår hvorfor.
Atlas Big Foot kalles denne hjulgraveren, og man forstår hvorfor.

Atlas Big Foot

BELTER PÅ HJUL: Denne Atlas hjulgraveren skal komme seg frem der man normalt må ha beltemaskin.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver i det minste Atlas i en pressemelding om Atlas 140W «Big Foot». Grunnen til navnet ser man ganske greit med det blotte øyet: Et kraftig understell med digre dekk (710/45-26.5 20 PR).

Når dette settes i kombinasjon med kraftige akslinger og differensialbrems på 35 prosent, får man meget god fremkommelighet i bløtt terreng. Dermed skal man oppnå fremkommelighet som om det var belteunderstell på maskinen.

Belter i Norge

Atlas hevder å ha hjulgraveren i denne klassen med den høyeste bakkeklaringen og det laveste marktrykket. Høyden på maskinen er begrenset til under 4 meter slik at den kan kjøres på vei.

Men det er først og fremst i myr og bløtt terreng at Big Foot-maskinen har sin funksjon. Så store ballongdekk på vei gir nok føreren i overkant mye gyngende følelse.

- Atlas er flinke til å spesialbygge maskiner etter kundenes behov og ønsker. I Norge er det først og fremst beltemaskiner med brede belteplater kundene etterspør når man trenger utstyr for å komme ut i bløtt terreng, sier salgsleder Tom Lillestrøm i Bulder Maskin.

Fakta:

Atlas 140W
Vekt: 13,8-15,7 tonn
Motoreffekt: 109 hk
Gravedybde: 5,51 m
Skuffestr.: 0,7-1,0 m³
Tallene er standard 140W. Big Foot-utgaven har grovere understell og dekk, og maskinen er tyngre.

Bulder er norsk importør av Atlas-graverne, og selv om Lillestrøm ikke tror hjulgravere med store dekk er spesielt etterspurt i Norge nå, utelukker han ikke at også slike maskiner blir å få se her i fremtiden.

- I Europa er det et voldsomt marked for hjulgravere, og det øker betydelig også i Norge. Det kan hende slike maskiner blir aktuelle om kundene blir oppmerksomme på dem, sier han.

Langt og tungt

Atlas hevder å ha hjulgraveren i markedet som klarer å løfte tyngst ut på siden av maskinen. Utstyrt med en ekstra jibb montert i stikka, klarer Atlas 140W Big Foot å løfte 1,3 tonn hele 11 meter ut fra siden uten å bruke støttelabbene.

I pressemeldingen fremheves et «super-sensitivt» hydraulikksystem som prioriterer oljefløden optimalt, og som sørger for at man kan kjøre full fart på tilleggsutstyr uten at dette går utover gravefunksjonaliteten.

Hytta på Atlas-graverne er oppgradert etter tett samarbeid med kundene, og igjen er Atlas friske i påstandene. Produsenten hevder at Atlas-hytta har mest vindusflate av alle maskinene i markedet og gir føreren panorama-utsikt. Atlas skriver at Big Foot-maskinen kan leveres i en «sprinter-versjon» som har toppfart på 36 km/t.