Den norske ensomheten

Oversatt til vårt språk er dette tittelen på en artikkel hos vår tyske kollega Fernfahrer nr. 3/2016 som beskriver en lastebiltransport mellom Oslo og Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Artikkelen, som er skrevet av Felix Jacoby, er den første i en serie på seks som tidsskriftet karakteriserer som «severdige drømmeruter» i Europa. De andre delene kommer til å dekke transportruter i Spania, Hellas, Frankrike, Italia og Baltikum. Artiklene beskriver den stedlige stemningen, men gir også praktisk informasjon til langtransportsjåfører.

Bladet skriver at den norske drømmeruten byr på områder med lite folk i et vilt og utfordrende landskap. Vi leser om få motorveier, men tilsvarende mange smale landeveier ødemark og over fjell. Fernfahrer har fått med seg at Norge har et flateinnhold større enn Tyskland, som på sin side har 16 ganger så mange innbyggere. Dette er bakgrunnen for tittelen «Norwegische Einsamkeit» som vi altså har oversatt i tittelen.

Tysk bileier

Kontrollstasjonen i nærheten av Lærdal er også fotografert.
Kontrollstasjonen i nærheten av Lærdal er også fotografert.

I reportasjen følger vi den tyske lastebileieren Peter Schramm som selv sitter bak rattet. Han har spesialisert seg på kjøletransport til Norge. Han kjører over hele landet og ofte til Bergen. I reportasjen har han lagt ruten fra Oslo via Gol og Hemsedal og E16 frem til Bergen. Bladet karakteriserer mange av veiavsnittene som kunstverk bygd i vanskelig natur. Verdens lengste veitunnel, Lærdalstunnelen på 24,5 km, er også beskrevet.

Artikkelen beskriver ikke bare turen, men forteller også om norsk minstelønn, bestemmelser for vinterdekk og kjettinger, samt at man som sjåfør må være forberedt på temperaturer ned i 30 minusgrader om vinteren.

I Bergen besøker lastebileieren og journalisten Bryggen som jo har et tysk-hanseatisk opphav, fisketorget og tar kabelbanen opp på Fløyen for å få del i den fantastiske utsikten. Deler av artikkelen minner litt om en skrytebrosjyre for et stykke Norge, så det kan nok hende den trekker noen turister hit også. Se også under bildet.

Det er lastebileieren Peter Schramm som tar Fernfahrer-leserne med på en flott tur fra Oslo til Bergen.
Det er lastebileieren Peter Schramm som tar Fernfahrer-leserne med på en flott tur fra Oslo til Bergen.

De som leser tyske kan nok få fatt i Fernfahrer nr. 3/2016 her hjemme, og ellers er teksten tilgjengelig HER.