Tokvam produserte 1100 maskiner i løpet av 2015 ved sin fabrikk på Toten.
Tokvam produserte 1100 maskiner i løpet av 2015 ved sin fabrikk på Toten.

- First we take Toten - then we take Berlin

Med en produksjon på 1100 maskiner i 2015 hevder Tokvam AS på Toten å være størst i Europa på is- og snøryddingsutstyr i sin nisje.

Publisert Sist oppdatert

Is- og snøryddingsutstyr fra Tokvam har lenge vært kjent i det norske markedet, men nå kaprer den familieeide bedriften fra Toten også det europeiske markedet.

- First we take Toten - then we take Berlin, smiler Finn Kristian Tokvam, daglig leder.

- Både når det gjelder omsetning og antall solgte maskiner er vi etter alt å dømme størst i Europa nå. Det er et resultat av langvarig satsing på kvalitet, bevisst posisjonering i nisjemarkedet, samt dedikerte og kunnskapsrike ansatte. Det er har også vært helt avgjørende at vi har fått på plass gode forhandlere, forteller Tokvam.

Utvider til nye land

Bedriften han leder - og er medeier i - teller i dag 33 ansatte. Fra sitt høyteknologisk produksjonsanlegg ved Bøverbru i Vestre Toten, produserte Tokvam AS over 1100 maskiner i 2015. Omsetningen ligger på rundt 60 millioner kroner i året. Det siste året ar selskapet etablert salgsledd i Sveits, Tyskland og Østerrike.

- Våre kjerneprodukter er enkelt forklart snøfresere, snøploger og sand/saltspredere som kan festes på traktor og liknende spesialmaskiner. Selv om det fortsatt er godt med snø i Norge og Europa, gjør varmegrader og klimeendringene at vi hele tiden må utvikle oss. Sand- og saltspredere er et eksempel på slik offensiv innovasjon, smiler Finn Kristian Tokvam.

Startet i 1958

Det var Finn Kristians bestefar som etablerte bygdesmia Tokvam Verksted i 1958. Smia var et reparasjonsverksted for landbruket på Toten, men produserte samtidig flere hundre snøfresere til lokal bruk i året. Fra 60-tallet og utover utviklet Tokvam stadig nye redskaper og tjenester.

Et kuriøst eksempel var den automatiske steinplukkermaskinen som så dagens lys på slutten av 60-tallet.

- Dette var en tid for mye nydyrking og opparbeidelse av jord, og behovet for steinfjerning på en enkel måte var stor. Etter mye prøving og feiling ble det produsert omlag 90 eksemplarer av denne maskinen frem til 1977, forteller Tokvam-sjefen.

Tokvam satser på å holde produksjonen i Norge.
Tokvam satser på å holde produksjonen i Norge.

Nå er produksjonen mer spisset, med mindre eksperimentering. Noe som har satt fart i salget.

- På et tidspunkt innså vi at vi var ganske gode til å lage mange ting, men ikke skikkelig gode på noe. Det ble starten på en ryddejobb i produktporteføljen vår som har vart i snart 20 år. Siden starten av 2000-tallet har vi gradvis spisset både produkter og kompetanse slik at vi i dag er ledende i Europa på vår kjernevirksomhet. Nå gir vi full gass fremover, og planen er å etablere oss i ytterligere tre land i løpet en femårsperiode. Vi leverer allerede til Russland, Canada og New Zealand, røper Finn Kristian Tokvam.

Norsk forankring

Den økte internasjonale satsingen rokker imidlertid ikke ved bedriftens norske røtter. Bygdesmia, som i dag måler snaut 5000 kvadratmeter, har slått rot for å bli på Toten. Ved årtusenskiftet tok den familieeide industribedriften et strategisk valg om å holde produksjonen i Norge, og bygge kompetanse lokalt. I dag fremholder Finn Kristian Tokvam akkurat det som en stor fordel i kampen om krevende kunder og dyktig arbeidskraft.

- Vi er noe så sjeldent som en solid, stabil og anerkjent norsk industribedrift. Kombinerer du det med kunnskap og høyteknologi, er Tokvam AS en attraktiv arbeidsplass for både ingeniører og mekanikere, sier Tokvam.