Understellet på SK140-maskinen til venstre er beregnet på 20-tonnere. Maskinen til høyre veier 14,4 tonn (standard fra fabrikk), mens skogsutgaven veier 16,7 tonn.
Understellet på SK140-maskinen til venstre er beregnet på 20-tonnere. Maskinen til høyre veier 14,4 tonn (standard fra fabrikk), mens skogsutgaven veier 16,7 tonn.

Kobelco klar for skauen

Dette er i utgangspunktet to like store Kobelco korthekk gravemaskiner, men den ene er spekket for skogsbruk. Gjett hvilken!

Publisert Sist oppdatert

Skogs-Kobelcoen med benevnelsen SK140SRL-3 omtales som en Logging-utgave. Maskinens overvogn er en korthekk SK140SRLC-3 (14,4 tonn), men på veien til å bli en Logging-maskin har den fått montert undervogn som normalt står på 20-tonnere. Denne har naturligvis høyere bakkeklaring og også større trekkraft for å komme seg frem i terrenget.

- Dette er en maskin vi fikk høre om på vårparten i år, og på Vei og Anlegg hadde vi med noen plakater for å vise hva det er. Interessen var stor, og derfor bestilte vi en maskin til lager. Nå har vi tre tilbud ute, sier teknisk ansvarlig for Kobelco, Gjermund Stenerud, i Entrack AS.

Kraftigere understell

Den store forskjellen på maskinene er som nevnt understellet. Logging-utgaven har bakkeklaring på 62,5 cm mot 47,5 cm som normalt for SK140-maskinene. Lengden på skogsmaskinen er 379 cm og kun to cm lengre enn normalt for 14-tonnerne til Kobelco. Entrack AS har valgt 700 mm belteplater på skogsmaskinen, og vekten ender på 16,7 tonn.

- Dette er en nisjemaskin for linjebygging, for skogsentreprenører og for dem som jobber i bratt terreng. Maskinen leveres med HK-feste slik at man raskt kan veksle mellom skuff og hogstaggregat, sier Stenerud.

New Holland tidligere

Da Kobelco ble representert av New Holland i Europe frem til nylig, ble det levert endel gravemaskiner tilpasset skogsdrift fra nettopp New Holland. Nå er Kobelco selv på banen i Europa, og altså med egen skogsmodell. Så langt er det levert tre maskiner i Europa (to i Finland og én i Tyskland). Og snart en i Norge?

- Med Entracks beliggenhet på Grinder i Hedmark og nærheten til skog, er det stor interesse for utstyr til skogsbruk. Men vi har også stor interesse fra andre steder i landet for denne maskinen, sier Stenerud i Entrack.

Entrack AS og Beck Maskin AS deler Kobelco-agenturet i Norge.