Mannskapet er i gang med å dra opp 32-tonneren fra snømassene som dekket store deler av maskinen.

Fra arkivet: Doosan-graver «helt på viddene»

(Fra A&T nummer 3, 2012) En «skitur» på snaufjellet med en 32 tonns beltegraver er ikke å spøke med. Det fikk firmaet Selboskar og Relling Maskin AS erfare i midten av februar. 32-tonneren satte seg godt fast snøen, og en snøstorm begravde beltegraveren ytterligere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Det tok fire dager før firmaets splitter nye Doosan DX300LC var på beina igjen.

Selboskar og Relling Maskin AS fra Nordal kommune i Møre og Romsdal har grunnarbeidene på et kraftverk som Molde-firmaet Christie & Opsahl AS skal bygge ved Heimste Viavatn på grensen mellom Oppland og Møre Romsdal. I midten av februar begynte SR Maskin flyttingen av den nye 32-tonneren som Doosan-forhandler B. Aandal Anleggsmaskiner AS i Molde har levert.

Stående på isen

- Doosan-graveren begynte beltingen fra Grotli 16. februar, sier daglig leder i SR Maskin AS, Ove Vegard Selboskar, som var med som ”tråkkemannskap” på snøscooter, sammen med kollega Nils Morten Grønningsæter som kjørte en kraftig Prinoth løype-/tråkkemaskin.

- Belting med en 32 tonns tung maskin på til dels løs snø er utfordrende i seg selv. En ser jo ikke konturene i terrenget. Turen gikk imidlertid tålelig bra til det gjensto en tredel av transportstrekningen på ca. 2 mil. Da skled maskinen ned i et tjern og ble stående på isen. Området vi kjørte i er dekket av mange tjern, og selv om vi hadde forhåndsnavigert på kartet og med GPS’n, ”traff” vi det ene tjernet. Hadde vi vært 3 m lengre til siden, hadde vi unngått strabasene vi til slutt havnet i, sier Selboskar.

Vind og snø

- En 32 tonns beltemaskin med ei 1,6 m3 Gjerstad graveskuffe, skulle nok selv ha kunnet gravd seg ut av uføret. Men maskinen sto på isen, og vi var engstelig for at maskinbevegelsene ville føre til at den gikk gjennom isen og dypere ned i tjernet. Det første vi gjorde var derfor å sikre beltegraveren med fjellbolter og wire, sier Selboskar.

Kraftig vind og en meter snøfall i løpet av et døgn, vanskeliggjorde redningsarbeidet, men etter fire dagers iherdig innsats, godt hjulpet av mannskaper fra Straumen Bilberging AS på Vestnes, ble Doosan-graveren dratt på trygg grunn ved hjelp av den kraftige løype-/tråkkemaskinen, samt at beltegraveren selv hjalp til med å dra seg opp med graveaggregatet.

- Det er viktig å få med at ingen ble skadd, og maskinen er nå i full drift, sier Selboskar.

700 m rørgate

Underentreprisen til Selboskar og Relling Maskin AS omfatter blant annet sprengning og utgraving av en 700 m lang rørgate hvor det skal legges duktile støpejernsrør med diameter på 1,2 m. Til sprengningen har SR Maskin leid inn firmaet Fjellsprenger AS, Kongsberg. SR Maskin skal også utvide en tilførselstunnel til kraftverket, og på den jobben deltar også mannskaper fra TC-Maskin AS fra Tafjord.

SR Maskin vil frem til årsslutt ha 3-4 mann i arbeid på anlegget. Arbeidsriggen er allerede på plass. Den og annet utstyr er fløyet inn med helikoptre fra Airlift AS i Førde. Jan Olav Bjerke AS på Gol har transporten av jernrørene som hver er 8 m lange, og veier ca. 4 tonn.

SR Maskin skal ha ytterligere en beltegraver inn på anleggsområdet. Det blir en Volve EC180 (ca. 20 tonn). Den begynner sin beltetur i slutten av mars…

Powered by Labrador CMS