Caterpillar planlegger store kutt

Caterpillar internasjonalt planlegger kostnadskutt på opptil 1,5 milliarder dollar årlig. 10.000 jobber kan ryke.

Publisert Sist oppdatert

Utregnet fra dollarkursen torsdag 24. september (da pressemeldingen ble sendt ut), tilsvarer dette et kostnadskutt på 12,6 milliarder kroner i årlig kostnadskutt for verdens største anleggsmaskinprodusent. Kuttene starter mot slutten av 2015, og vil pågå til minst slutten av 2016.

Caterpillar har notert nedgang i salget i tre år på rad, og medregnet neste års forventninger vil det være første gang i Caterpillars 90 års lange historie at selskapet opplever nedgang fire år på rad.

Frykter enda lavere salg

Grunnen er lavere inntjening enn forventet. Estimatet for salget i 2015 er nedjustert fra 49 milliarder dollar til 48 milliarder (ca. 403 milliarder kroner). Cat tror salget vil gå ytterligere ned ca. 5% etter 2015. Dette vil skje i Cat-organisasjonen:

* Lønningene skal ned ved å kutte 4000-5000 stillinger fra nå til slutten av 2016. Det totale stillingskuttet kan bli så høyt som 10.000 stillinger som følge av overveid konsolidering og eventuelt nedleggelser av fabrikker frem til 2018.

* Selskapet vil legge til rette for frivillig avvikling av stillinger.

* Halvparten av kostnadskuttene vil komme fra lavere kostnader innen salg og administrasjon. Den andre halvparten vil komme fra produksjonsbiten. Samkjøring av produksjon for ulike produkter og nedleggelse av fabrikker kan skje. Rundt 20 fabrikker, eller ca. 10% av det totale fabrikkarealet til Caterpillar, kan bli berørt. Disse tiltakene vil tre i kraft i 2016, og forventet resultat av tiltakene vil man kunne se i 2017 og 2018.

Cat-sjef Coug Oberhelman må styre skuta gjennom en tung periode med kutt.
Cat-sjef Coug Oberhelman må styre skuta gjennom en tung periode med kutt.

- Skal stå sterkere

- Vi merker meget tøffe tider innen store felt som gruve og energi. Vi tar ikke lett på disse kuttene, men gjør det for at Caterpillar skal stå sterkere og levere positive resultater, sier adm. direktør Dough Oberhelman.

Dette er ikke de første kuttene Cat gjør de senere årene. Siden 2013 har selskapet stengt, eller annonsert at det blir stenging eller konsolidering av 20 fabrikker. Caterpillar har også redusert arbeidsstyrken med 31.000 stillinger siden midten av 2012.