Ferdinand Piech kan ei styre Volkswagen mer.
Ferdinand Piech kan ei styre Volkswagen mer.

VW-topp trekker seg etter maktkamp

Etter to tiår som toppsjef hos Europas største bilprodusent, trekker styreleder Ferdinand Piech (78) seg etter strid innad i selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Piech kritiserte for to uker siden administrerende direktør Martin Winterkorn offentlig og avfeide ham som potensiell ny styreleder i Volkswagen-konsernet. Piech er barnebarn av Ferdinand Porsche, men fikk ikke støtte av sin fetter Wolfgang Porsche etter kritikken av Winterkorn.

Til slutt tapte Piech maktkampen innad i selskapet, etter at han ikke fikk støtte for kritikken av Winterkorn hos andre maktpersoner i selskapet.

Nå trekker 78-åringen seg fra alle posisjoner i VW, og det samme gjør kona Ursula Piech. Hun er en tidligere førskolelærer som kontroversielt ble valgt inn i VW-styret for tre år siden.

Sto bak mange oppkjøp

Piech er også tidligere administrerende direktør i VW – en post han overtok i 1993. Siden den gang har han vært hjernen bak mange av selskapets oppkjøp. Blant selskapene som er kjøpt opp er Porsche, Lamborghini, Bentley, Skoda, motorsykkelprodusenten Ducati og lastebilprodusentene MAN og Scania.

I løpet av Piechs periode har verdien på VW femtendoblet seg. Til sammenligning har verdien på Toyota bare femdoblet seg i samme tidsrom.

- Vi beklager sterkt utviklingen de sist dagene. Vi takker Ferdinand Piech for tiår med ekstraordinær og vellykket tjeneste, sier Wolfgang Porsche, som er styreformann i eierselskapet Porsche SE som har aksjemajoritet i VW, i en uttalelse.

Visestyreformann Berthold Huber overtar Piechs oppgaver inntil en ny styreleder er valgt.

Kontroversiell

Piech har hatt en svært kontroversiell og direkte lederstil. Etter sigende var det bare to grunner til at man ble innkalt på hans kontor. Mest sannsynlig fikk man sparken, men var man heldig var det en forfremmelse som ventet. Piech har etter eget utsagn som prinsipp at han sparker alle som gjør den samme feilen to ganger.

En av de som som har måttet forlate VW under Piechs ledelse var Leif Östling, som etter VWs oppkjøp av Scania overtok som leder for VWs nyttekjøretøyavdeling. I mars i år måtte Östling pakke pappeskene sine og forlate konsernet.

Piech har 12 barn med fire forskjellige kvinner, og har en stor samling eksklusive biler. Blant bilene er to Bugatti Veyron, som regelmessig kjøres av ham og kona.