Den minste er blitt den største. Håkon Øverby (t.v.) og Oddvar Barlie hever verdensmester Jon Rønningen.

Husker du: Oslo Veivesen på Bryte-toppen

Husler du saken om bryterne i Oslo Veivesen i A&T nummer 8, 1985? Den er skrevet av Alf Henning Fredstad og gjengis som den sto på trykk i bladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Norsk idrett er full av dugnader. Det er en nødvendighet for å overleve. Spør bare bryterne. Du får helt sikkert servert en solid «smørbrødliste« over alle steder de har utført flyttejobber. Bryterne er vant til å rydde opp. Det står respekt av deres innsats.

Det var kanskje derfor vedlikeholds-avdelingen i Oslo kommune sikret seg tre av dem.

• Oddvar Barlie er med sine 56 år den mest rutinerte i denne stjerne-trioen. Han er i dag veimester på distrikt 3, Nordstrand-området.

• Håkon Øverby, 43 år, er fungerende veimester på distrikt 1 og egentlig medansvarlig for all gravingen i Oslo sentrum uten at det går nevneverdig inn på den staute veteranen.

• Jon Rønningen på 22 år er den mest kjente i dagens bryte-Norge etter sin sensasjonelle VM-seier på Kolbotn i august. Jon utfører sitt daglige virke i distrikt 5, Sogn og Grefsen-området.

Da de tre møttes forleden var kun sistnevnte «riktig» antrukket. Kanskje var møtet med to av sjefene såpass høytidelig at det var best med kommunens oransje klare farge fra topp til tå.

Årets VM-helt var så vidt født da Oddvar Barlie trakk seg tilbake fra brytematta. Den eldste i den berømte familien hadde rasket med seg seks NM-titler.

Nordisk mesterskap kom først på kartet etter at Oddvar la opp, men han innehadde i hvert fall en rekord som selv i dag, i hvilken som helst idrett, er vanskelig å slå: På 10 år var han ubeseiret i konkurranse med norske motstandere.

Ellers minnes Oddvar Barlie OL-turneringen i Roma 1960 hvor han ledet hele balletten i lang tid.

- Men plutselig lå jeg på ryggen og endte til slutt som nummer ni. Eller kanskje ble jeg tiendemann, sier Oddvar Barlie.

Blant de fire brødrene var Harald den mest fremtredende med en norsk mesterskapsliste tett oppunder 20.

Kåre var den dårligste med sine tre titler. Åge ble drept i en tragisk trafikkulykke på vei til Mälarcupen i Västerås. Han ville vært 40 år i dag om han hadde fått leve.

I ulykkesbilen satt også Håkon Øverby, som sammen med Tore Hem og Harald Barlie, utgjorde de velkjente «tre musketerer» i norsk bryting. Håkon tok 11 NM-titler og to nordnorske mesterskap. I EM, VM og OL har han «en rad med femteplasser som det beste.

- Jeg hadde en mindre aktiv periode på grunn av skolegang i årene 1972 til -75. I NM 1976 tok jeg sølv og fikk samtidig en fin ryggsekk. Det var da jeg bestemte meg for noe annet.

Håkons «nye» karriere gjorde den gamle 90-kilos-bryteren langt lettere. Som pilot var det ikke om å gjøre med mye muskler. Ja, vi sikter ikke til flyver-yrket nå. Håkon satte seg på sykkelsetet og ble følgesvenn for funksjonshemmede.

Oddvar Barlie, som ville vært 82-kilos-bryter etter dagens klasseinndeling, valgte også landeveien etter sin aktive bryte-karriere.

- Jeg prøvde meg en gang på maraton. Men skriv ikke noe om det, da, sier Oddvar.

- La oss bare høre tiden...

- Tre timer og 58 minutter, kommer det stille. - Men jeg slo «Ingo» med to timer.

- Jeg har bare hørt om dere, skyter en beskjeden verdensmester inn. - Jeg fikk aldri se Håkon i aksjon og slett ikke Oddvar.

Jon Rønningen, sammen med lillebror Lars, vandret inn på treningen til Sportsklubben 09 en gang i 1976.

- Det sto mellom judo og bryting, minnes Jon. - Men fatter'n syntes judodraktene ble for dyre.

Jon Rønningen er sin unge alder til tross en meget rutinert mann på brytematta. Han er derfor intet unntak i påstandene om at bryting er en av de tre idretter der erfaringen teller mest.

Håkon Øverby sier:

- Jeg synes brytingen er inne i en riktig trend. Det er blitt kortere kamper (to ganger tre minutter), mer aktivitet.

Oddvar Barlie sier:

- Jeg synes det er litt for hektisk. Hvis du har festet et grep og ikke slår med en gang, kan du være sikker på å bli avblåst.

- Er norsk bryting blitt mer moderne? Har man klart å tilby kår som er nødvendige for å nå frem?

Jon Rønningen sier:

- Det er blitt en helt klar fremgang de årene jeg har vært med. Samlingene er seriøse og hyppige foran mesterskap. For min egen del er situasjonen lysere i og med at «Prosjekt 88« kom inn i bildet.

Håkon Øverby:

- Det var nok flere skippertak i gamle dager.

Oddvar Barlie:

- Det var nok enda mer tilfeldig i min tid, skjønt det egentlig aldri var noen problemer med arbeidsgiveren. Jeg husker at til OL 1960 fikk både jeg og Roy Askvoll (boksing) den nødvendige fri pluss betaling under mesterskapet.

Fremtiden for norsk bryting har aldri vært lysere, mener de tre. Jon Rønningen akter å bryte seg videre i mesterskapssammenheng og han får solid støtte fra sidelinjen av Oddvar Barlie og Håkon Øverby.

Men idag rydder de videre for Oslo kommune.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS