Åpner for Ritchi Bros. i Norge

Verdens største auksjonsselskap for anleggsmaskiner, Ritchie Bros. utelukker ikke fremtidige auksjoner i Norge.

Publisert Sist oppdatert

I 2012 solgte canadiske Ritchie Bros. over 10.000 maskiner til en verdi av over 200 millioner dollar på én auksjon i Orlando, Florida. Selskapet har vokst seg til det største auksjonsselskapet i verden, med en omsetning på 3,8 milliarder dollar i 2013.

Holder auksjon i Finland

Ritchie Bros. holder auksjoner over store deler av verden, men har ikke inntatt Norge ennå. I Norden er det avholdt to auksjoner i Finland, med en tredje planlagt i oktober.

Slik så det ut under Ritchie Bros.-auksjonen i Finland i september i fjor.
Slik så det ut under Ritchie Bros.-auksjonen i Finland i september i fjor.

Men at det kan komme auksjoner i Norge i nær fremtid, er på det rene, forteller Jerouen Rijk, Group Senior Vice President i et intervju med AT.no.

- Vi har merket økt deltagelse fra skandinaviske land ved auksjonene våre det siste tiåret, spesielt ved auksjonene våre i Moerdijk i Nederland. I løpet av det siste året har vi arrangert to auksjoner i Finland, og en tredje holdes 16. oktober, noe som har resultert i økt aktivitet i det skandinaviske markedet. Selv om vi ikke har noen planlagte auksjoner i Norge for øyeblikket, er vi alltid på utkikk etter samarbeid med nye partnere for å finne løsninger som gjør det lettere å kjøpe og selge maskiner, sier Rijk.

Han forteller at Finland ble valgt som auksjonssted i Norden etter nøye overveielser.

- Vi fant et fantastisk auksjonssted i Tampere, som ligger i det industrielle hjertet av Finland. Auksjonene i Finland har tiltrukket seg kjøpere fra dusinvis av andre land, blant annet Norge, Danmark og Sverige, sier Rijk.

Godt vedlikehold i Norge

Ritchie Bros.-området i Edmonton i Canada er enormt.
Ritchie Bros.-området i Edmonton i Canada er enormt.

Ifølge Rijk bruker mange norske selskaper Ritchi Bros.-auksjoner i Europa til å selge sine maskiner. Han sier at maskiner fra Norge stort sett er svært godt vedlikeholdt, men at de samtidig ofte er utsatt for litt røffere forhold enn maskiner fra Sør-Europa.

- Dette betyr at utstyrets livssyklus er vanligvis er kortere, noe som påvirker hvordan folk kjøper og selger. Ut fra det perspektivet kan Ritchie Bros.-auksjoner være en effektiv måte å bytte utstyr på og oppnå gode resultater, mener Rijk.

Mange vil kanskje være skeptiske til å kjøpe brukt utstyr «som det er», og Ritchie Bros. jobber derfor hardt med å fremskaffe så mye informasjon som mulig om hver enkelt maskin, og det er også mulig å fysisk inspisere og teste utstyr man er interessert i i forkant av auksjonene.

TV-serie

Nordmenn får denne høsten en god mulighet til å bli bedre kjent med Ritchie Bros. og hvordan auksjonene foregår. 16. september 21.50 har Viasat Explore premiere på dokumentarserien Selling Big, der man får se ulike sider ved Ritchie Bros.' salgsvirksomhet.

Du kan se trailer til programmet her.