Markku Kahari, salgsleder i Avant Tecno Oy, med nye Avant e6 med stubbefres. Fresen er utstyrt med 20 utskiftbare tenner med tre ulike kuttelengder.
Markku Kahari, salgsleder i Avant Tecno Oy, med nye Avant e6 med stubbefres. Fresen er utstyrt med 20 utskiftbare tenner med tre ulike kuttelengder.

Nyheter fra Avant

Den finske maskinprodusenten Avant Tecno Oy har lansert to nye minilastere, fjernstyrt graveaggregat og et forbedret hydraulikksystem. Avant-maskiner og -utstyr selges i Norge av Felleskjøpet.

Publisert Sist oppdatert

Avant viste nyhetene på messen Bedre Landbruk 2017 på Norges varemesse i Lillestrøm i november.

Avant e6 - dobbel brukstid

Avant e6 ble vist for første gang i Norge. Dette er en forbedret versjon av e5.

E-serien er elektriske kompaktlastere som passer spesielt til oppgaver innendørs, til bruk i bygg uten ventilasjon som ikke tillater utslipp, og for områder med restriksjoner for støy.

Avant e6 har produksjonsstart 1. Kvartal 2018. Felleskjøpet Agri melder om flere kundebestillinger av den nye maskinen.

Den største forskjellen på e5 og e6, er at e5 har blybatteri mens e6 har litium-ionbatteri. Avant er høsten 2017, ifølge Felleskjøpet Agri, alene om litium-ionbatterier til kompaktlastere.

Nyheten Avant 530 ble vist på Bedre Landbruk i Lillestrøm i november 2017.
Nyheten Avant 530 ble vist på Bedre Landbruk i Lillestrøm i november 2017.

Blybatterier fra e5 kan benyttes i e6 – og e5 kan oppgraderes med litium-ionbatterier batterier fra e6. Avant e6 har dobbel så lang brukstid som e5 (med blybatterier) på hver lading.

Testkunder innen landbruk har hatt over fem timers brukstid uten ladning. Ved svært tungt arbeid; masseforflytning med tung transport og tunge løft, har man sett brukstider på 3,5 timer. Batteri-livstiden er ca. 2500 fulle ladesykluser, noe som tilsier 7000 – 10 000 timer.

I tillegg til det utstyret man er vant med på e5, har e6 ny kontrollskjerm.

Avant 530 - nyhet med to gir

Avant 530 er basert på 528 men har togirs hjulmotorer. Hastigheten øker dermed fra maksimale 12 km/t på 528 til 18 km/t på 530. Avant 530 har også 10% høyere skyvekraft i første gir. Den nye modellen har produksjonsstart i desember 2017.

Avant 530 har en 26 hk diesel-motor. Løftekapasitet på 950 kg, og løftehøyde på 282 cm. Avant-lasterne er utstyrt med sertifisert ROPS-sikkerhetsbøyle med FOPS beskyttelsestak som standard. I tillegg finnes det tre ulike alternativer for førerhytte; L, LX og DLX.

Forskjellen i antall deler på gammelt hydraulikk-system og Optidrive fra Avant Tecno Oy.
Forskjellen i antall deler på gammelt hydraulikk-system og Optidrive fra Avant Tecno Oy.

Optidrive - 20% færre slanger

Fra starten av november 2017 skal alle Avant 500, 600, 700 og e-serie leveres med Optidrive som standard. Det er allerede standard på e-serien og 700-serien.

Avant kompaktlastere har et drivsystem som består av en hydraulisk pumpe, fire hydrauliske drivmotorer samt ventiler, alt sammenkoblet med hydrauliske slanger og koblinger. Hydraulisk olje forflytter drivkraft fra motor til hjul. I stedet for mekaniske aksler benytter Avant et design med fire separate hydrauliske drivmotorer; en for hvert hjul på lasteren – noe Avant etter sigende var først ute med på markedet.

Systemet gir kompakt design samt et ekstremt lavt tyngdepunkt – en viktig del av stabilitet og sikkerhet på Avant kompaktlastere.

Med nye Optidrive, har Avant redusert antallet slanger og koblinger kraftig, samtidig som de har optimalisert systemet – derav systemets navn.

Markku Kahari viste også Avant-nyheten Graveaggregat 260 med fjernstyring på Bedre Landbruk 2917.
Markku Kahari viste også Avant-nyheten Graveaggregat 260 med fjernstyring på Bedre Landbruk 2917.

Fordedringer med nye Optidrive:

  • 10 % bedre ytelse
  • 60 % færre hydrauliske forbindelser
  • 20 % færre slanger
  • Bedre hydraulkoblingssytem: Parker EO-3-koblinger med fargesystem, som tydelig viser hvilket moment skal skal benyttes ved montering.
  • Enklere service: Færre hydrauliske koblinger, nytt koblingssystem og mer arbeidsrom som gjør service enklere

Fjernstyrt Graveaggregat 260

Graveaggregat 260 erstatter de tidligere modellene 220 og 250.

Den nye modellen har mange forbedringer i funksjonalitet, og nytt system som gir armen mer eksakte bevegelser ved svinging og graving og som krever mindre service. Svingradiusen er 170 grader.

Den leveres med 40 cm skuffe. Skuffer på 25, 75, og 100 cm er tilgjengelig.

260 kan leveres med fjernstyring.

Det finnes et imponerende stort antall utstyrsvarianter til Avant-lasterne innen landbruk, skogbruk, veidrift, parkdrift, anlegg og bygg.