Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Dropper «avskiltingen» sommeren 2018

Maskinentreprenører får beholde sin sentrale godkjenning, selv om de mangler ingeniørkompetanse.

Publisert Sist oppdatert

Dessuten settes en stopper for kommunenes praksis om å kreve sentral godkjenning på et visst nivå for å jobbe i kommunen, skriver Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) på nett.

- Regjeringen ønsker gode og effektive verktøy for å redusere problemene med useriøse og dårlige kvalifiserte firmaer, men vi «avskilter» ingen. Jeg lytter til næringen, og tar på alvor de utfordringene de har tatt opp. Jeg har derfor besluttet at overgangsordningen for kvalifikasjonskrav som ble vedtatt 22. februar 2016 forlenges til 1. januar 2020. Det betyr at reglene for utdanning og praksis vil gjelde som før 1. januar 2016, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

I november skrev adm. direktør Julie Brodtkorb i MEF et innlegg i media, blant annet AT.no, der hun advarer mot å ta jobben fra dem som har erfaring fra anlegg - men som mangler teoretisk kompetanse. Nå er altså hun og de andre som har kjempet for å forlenge overgangsordningen hørt.

Den nåværende overgangsordningen for kvalifikasjonskrav går ut 1. juli 2018. Det vil si at ordningen er forlenget med 1,5 år til nå når den er forlenget til 1. januar 2020.

- Jeg har fått sterke reaksjoner fra flere av våre medlemmer etter at nyheten ble kjent. Noen har grått av glede. Folk er veldig fornøyde, beskriver Brodtkorb overfor VG.

- Vi har sett en statsråd som har gått inn i problemet med holdningen om å løse det, og det på ganske kort tid. Vi fikk et møte med Sanner forrige uke. Der fikk vi presentere problemet, og fikk følelsen av at departementet ønsket å komme oss i møte. Vi opplevde en statsråd som jobbet raskt. Allerede i dag (mandag 4. desember) har det kommet en løsning som sørger for at den fryktede «avskiltingen» er avlyst. De entreprenører som har drevet lenge og har stor praktisk erfaring får beholde sin godkjenning og tiltaksklasse. Det er vi veldig glade for, sier hun.