De nye modellene fra Brokk AB var stilt ut på Intermat i Paris i april.
De nye modellene fra Brokk AB var stilt ut på Intermat i Paris i april.

Nye Brokk-modeller

Brokk står foran den største endringen i modellutvalget noen gang. I alt lanseres fire nye modeller, med Smartpower-teknologi.

Publisert

 De nye modellene er (med produsentens kommentar):

  • B500D, «Diesel 5,5 tonn», 5500 kg
  • B300, «En helt ny maskin», 3650 kg
  • B200, «To tonn maskin, like sterk som utgående B280», 2100 kg
  • B170, «Erstatter B160», 1600 kg

Alle Brokks maskiner er nå digitalisert og utstyrt med nyvinningen Smartpower.

- Vi kan måle effektøking på hammeren fra 15 til 40% avhengig av modell og kombinasjon mellom maskin og ulike hammere. Som om dette ikke er nok, kommer Brokk med en egen hammerserie fra Epirock (Atlas Copco) laget kun for oss. Serien hammere går fra BHB 55 opp til BHB 705, med servicevekt fra 55kg opp til 720 kg, sier ansvarlig for Brokk i Norge, Dag-Helge Andresen.

Smartpower

- Smartpower er et stort steg fremover i bestrebelsene på å øke oppetid på maskinene, sier han.

Systemet har ifølge Brokk følgende fordeler:

  1. Der man tidligere kunne ta ut 20 kW fra en el-motor kan Brokk nå levere 32 kW med samme strøm-input. Det igjen gjorde at man kunne omdefinere modellutvalget.
  2. Mer oppetid skal være den andre store fordelen med Smartpower.
  3. Fjerning av 70% kabler til el-braketter skal gi rimeligere vedlikehold. Forsterket elektronikk og sammenslåing av mykstart, kontaktorer og annen elektronikk.

Historien om Brokk AB

I mer enn 40 år har Brokk AB (og tidligere selskaper) konsentrert oss om å utvikle fjernstyrte maskiner for sikker, effektiv, kraftig og lønnsom riving.

De to selskapene PE Holmgren og Rivteknik hadde vært involvert i ulike rivnings aktiviteter en stund. Ideen om å designe sin egen rivning maskin kom våren 1976 da de utførte en vanskelig og farlig jobben med å rive en blyovn ved Boliden Rönnskärsverken smelteverk i nærheten Skellefteå, Sverige.

Den første maskinen ble døpt Mini-Max og senere omdøpt PH250 som igjen til slutt utviklet seg til Brokk 250. Virksomheten vokste, og i 1982 eierne besluttet å etablere et eget selskap for utvikling og produksjon av maskinene. Firmanavnet ble Holmhed Systems AB, senere endret til Brokk AB.

Brokk er i dag et heleid datterselskap av investeringsselskapet Lifco Group.

Navnet er tatt fra den mytiske smeden Brokk, som smidde krigsguden Thors hammer i riket av de norrøne gudene. Brokk var liten, men veldig sterk, og var også kunstnerisk.

Brokk leverer nå 9 ulike modeller fra 500kg opptil 11 tonn og et utall verktøy.