Nye Toyota Proace City.
Nye Toyota Proace City.

Ny varebil fra Toyota

Den nye varebilmodellen, Proace City skal forsterke Toyotas posisjon på de europeiske markedene.

Publisert

Den helt nye Proace City som får sin verdenspremiere på Commercial Vehicle Show i Birmingham den 30. april, er utviklet i samarbeid med PSA-gruppen.

Den nye modellen er tilpasset de eksisterende Proace-modellene når det gjelder størrelse og nyttelast.

Proace, som ble lansert i 2016, nærmer seg 5% andel i segmentet for middelsstore varebiler og er på vei mot et salg på 30.000 enheter i Europa i 2019.

Ytelser, størrelse og egenskaper

Proace City-modellene skal tilfredsstille en rekke forskjellige behov i markedet med flere forskjellige last- og setekonfigurasjoner og motorer.

Interiøret i nye Toyota Proace City.
Interiøret i nye Toyota Proace City.

Den kompakte varebilen kommer i to forskjellige lengder – en kort på 4,4 meter og en lang på 4,7 meter. Begge kan leveres med tre seter foran, med lukket varerom eller med vinduer. Den lange varianten kan også leveres som mannskapsbil. Som passasjerbil, Proace City Verso kan begge lengdene registreres med 5 eller 7 seter.

Proace City kan fås med sidekameraer.
Proace City kan fås med sidekameraer.

Proace City har et lastevolum på fra 3,3 (kort) til 4,3 m3 (lang versjon med Smart Cargo). Det er verd å legge merke til at dette er en av få biler i klassen som gir plass til 2 europaller.

I tillegg kan Smart Cargo-løsningen gi klassens største lastelengder med 3,1 (kort) og 3,4 meter (lang). Nyttelasten er på 1 tonn (begge versjoner).

Nye Proace City Verso (t.v.) og Proace City.
Nye Proace City Verso (t.v.) og Proace City.

Maksimal tilhengervekt (med bremser) er 1,5 tonn. Proace City kan leveres med asymmetriske bakdører (med eller uten vinduer), og kan også spesifiseres med topphengslet dør.

Motorutvalget omfatter både bensin- og dieselmotorer med effekter på fra 75 til 130 HK (DIN) med valg mellom 5- eller 6-trinns manuelle eller 8-trinns automatiske girkasser.

Seteløsninger og oppbevaring

Bilen har enten to separate forseter eller benk med plass for tre. Sistnevnte kan i tillegg leveres med Smart Cargo, en løsning som også finnes på den større Proace-modellen.

Systemet bruker et sammenleggbart høyresete kombinert med en luke i skilleveggen for å gi et ekstra lastevolum på 0,4 m3 og samtidig gi mulighet for å øke lastens lengde med 1,3 meter.

Den midterste seteryggen kan snus og brukes som skriveplate med ekstra oppbevaringsplass under setet.

Som mannskapsbil eller kombi, kan andre seterad, når den ikke er i bruk, slås sammen, og skilleveggen flyttes fremover for å gi større lastekapasitet. En luke i veggen kan åpnes for å transportere lang last.

Varebilen kan leveres med luke i taket bak som en nyttig løsning ved transport av lang last. Denne kombineres med en lastbærer som har kapasitet opp til 100 kg.

Smarte og rommelige oppbevaringsløsninger er det flere av i kupéen (avhengig av modell). Det finnes mynt- og koppholdere, skuff under setet og oppbevaringsrom i taket, i dørene og i gulvet. Som passasjerbil kan modellen med panoramatak leveres med «flyinspirert» bagasjeplass i taket og en flytende buestruktur som har en samlet kapasitet på 74 liter med tilgang fra andre seterad og fra bagasjerommet.

Proace City Verso har fleksible seteløsninger for passasjerene med enten tre individuelle stoler eller en 60:40 delt benk på andre rad. Både kort og lang versjon kan utstyres med en tredje seterad som gir komfortabel plass til voksne passasjerer og som kan skyves frem og tilbake i lengderetningen. De individuelle setene på andre rad, har Isofix-fester for barnesikringsutstyr. Alle seteryggene, inkludert forsetene, kan slås ned, for at bilen skal være fleksibel og også ha stor kapasitet til last.

Mye utstyr

For å oppnå høy, aktiv sikkerhet tilpasset individuelle behov, er sikkerhetsutstyret lagt i tre forskjellige pakker.

Den første er standardutstyr og inkluderer kollisjonsvern (PCS), skiltgjenkjennelse, filsentreringshjelp, fartsholder og en varslingsfunksjon når føreren bør ta en hvile- eller kaffepause etter timer bak rattet. Pakke nr 2 er tilleggsutstyr og inkluderer automatisk fjernlyskontroll, tilhengerkontroll og utvidet skiltgjenkjennelse. På toppen av dette kommer den tredje pakken som omfatter adaptiv fartsholder og blindsonemonitor. Som standardutstyr i alle modellene leveres eCall som automatisk tar kontakt med nødetater i tilfelle en alvorlig ulykke.

For multimediabruk i bilen og kontakt med verden utenfor, har varebilen en berøringsstyrt monitor på 8’’. Herfra kan lydanlegget og smarttelefonfunksjoner betjenes. Blant funksjonene er MirrorLink, Apple CarPlay (inkludert Siri) og Android Auto (inkludert Google-assistent), pluss Bluetooth, USB-kontakt og AUX-inngang. Monitoren kan brukes til navigasjon og nettfunksjoner, inkludert 3-D kart, stemmestyringsfunksjoner og tilkoblede trafikkinformasjonstjenester (via Tomtom).

Proace City kan også leveres med frontruteprojeksjon (HUD) av viktige data som navigasjon, fartsgrenser og sikkerhetsfunksjoner i førerens siktlinje.

Ryggekameraet kan vise et 180 graders oversiktsbilde og et dynamisk bilde av området bak bilen og et statisk bilde med enda videre utsnitt (+180 grader). Blindsonemonitoren overvåker trafikken rundt bilen og gir et varsel i monitoren til føreren om det kjøretøy i blindsonen.

Et høyere nivå for førerstøtte kan fås med Smart Active Vision. Denne teknologien bruker to egne kameraer og en takmontert 5’’ monitor til å overføre et klart bilde av området bak og på sidene av bilen, som om sidepanelene blir gjennomsiktige for føreren. Under kjøring og når bilen står stille, kan monitoren vise et avstandsbilde av området bak bilen, alternativt et nærbilde under rygging. Bildeutsnittet kan også skiftes til blindsonen på høyre side.

For brukere og førere på våre breddegrader er det spesielt interessant at Proace City kan tilpasses forskjellige vei- og føreforhold med Toyota Traction Select. Den lar føreren velge mellom fire forskjellige innstillinger: Normal, Snow, Sand og All-terrain.

Toyota Proace City

Utvendige mål (mm) Kort Lang
Lengde 4.403 4.753
Bredde (speilhus innfelt / speilhus ute) 1.848/2.107
Høyde (min./maks.) 1.796/1.860 1.812/1.860
Akselavstand 2.785 2.975
Sporvidde foran 1.548 – 1.563 1.553
Sporvidde bak 1.568 – 1.577 1.549 – 1.568
Overheng foran 892
Overheng bak 726 886
Lasteromsdimensjoner (mm) Kort Lang
Gulvlengde 1.817 2.167
Gulvlengde (med Smart Cargo) 3.090 3.440
Maksimal høyde 1.200 – 1.270
Maksimal bredde (uten/med 1/med 2 dører) 1.733/1.630/1.527
Maksimal bredde mellom hjulbuene 1.229
Innlastingshøyde (mini/maxi) 547/625 560/617
Skyvedørens høyde 1.072
Skyvedørens bredde (med/uten lasteromsvegg) 641 - 675/675 - 759
Bakdørens høyde 1.196
Bakdørens bredde (nedre del / øvre del) 1.241/1.087
Lasterommets volum Kort Lang
Uten Smart Cargo (m3) 3,3 3,9
Med Smart Cargo (m3) 3,8 4,3
Antall Europaller 2 2
Nyttelast og tilhengervekt (kg) Kort Lang
Nyttelast min/maks* 650/1.000 1.000
Maks tilhengervekt* 1.500 1.500
* avhengig av motor

For varebilbrukere er det nyttig å kunne kontrollere hvor tungt bilen er lastet med en Smart Load Indicator. Den varsler når 90% av nyttelasten er nådd og legger til et varsel i kombinasjonsinstrumentet dersom maksimallasten overskrides.

Annet utstyr som er tilgjengelig med Proace City, er trådløs mobiltelefonlader, elektrisk parkeringsbrems og, i passasjerversjonen, panoramatak med elektrisk drevet solskjerm samt parkeringshjelp.

STILLING LEDIG: