FØRSTE: Staven Grus jobber lokalt i Øksnes i Vesterålen. Da de la sine første striper med asfalt, kunne de ikke gjort det mer lokalt enn nettopp foran sine egne lokaler.

Vil klare seg selv

MYRE I VESTERÅLEN (AT.no): Staven Grus i Øksnes kommune i Vesterålen starter med asfalt. De vil være mer fleksible, og få jobben gjort når det passer dem.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Det er 17 år siden de fire fetterne solgte gårdsbrukene sine og satset på steinbrudd i stedet. I løpet av de årene har de bygget seg opp til å bli en stor lokal entreprenør ytterst i Vesterålen.

De har 23 ansatte og en maskinpark som spenner fra 5-tonnere og opp i 50 tonns gravemaskiner. De har også hjullastere helt opp i 40 tonn og det meste annet av utstyr en entreprenør trenger for å klare seg selv.

I årenes løp har de gjort mange store grunnjobber for offentlige bygg og næringslokaler. Det har vært en stor vekst som følge av oppsving i fiskerinæringen på kommunesenteret Myre i mange år.

Lokal

Helt ytterst i havgapet er det begrenset med kollegaer og samarbeidspartnere. Det har Staven Grus opplevd mange ganger. Siste prikken over i-en er ofte å asfaltere utenfor et nytt bygg eller legge dekke på en ny vei. 

- Vi har ofte måttet vente på at de asfaltentreprenørene vi har brukt, skal ha tid til å hjelpe oss. Derfor har vi tenkt en god stund på å begynne å legge asfalt selv, sier daglig leder Trond Stavøy. I slutten av mai fikk de levert en ny Bomag BF300 utlegger og en BW600 trommelvals sammen med en limsprøyte til traktor.

Etterspørsel

Allerede før maskinene var kommet til bygda, var ordreboka fylt med 15 kunder som vil ha asfaltert alt fra innkjøringer og gårdsplasser til veier.

Selv om Staven Grus ikke har lagt asfalt før, er det ikke helt nytt territorium. 

To av gutta som skal jobbe på asfaltlaget i tiden som kommer, har erfaring fra før. I tillegg har firmaet drevet med transport av asfalt i åtte sesonger for Kolo Veidekke. Det gjør at de har både biler og tilhengere med asfaltbaljer som var klare fra dag én.

Privatmarkedet

Frem til 2010 drev de fire fetterne og eierne bedriften alene. Siden da har veksten vært jevn år for år. I løpet av de årene har de gjort jobber for de fleste bedriftene i kommunen og vært inne i mange private hager og tomter. Det markedet vil de fortsatt satse mot med den nye asfaltsatsingen.

- Vi skal bruke dette første året til å høste erfaringer. Planen er også å kunne bruke utleggeren til større avrettingsjobber, sier Trond Stavøy. Tanken er å kunne gjøre også de jobbene mer effektiv. Det er flere store næringsbygg som er på trappene i Myre hvor utleggeren kan være med å gjøre jobben raskere og mer effektiv. Derfor blir utleggeren på 8 tonn på mange måter en kombinasjonsinvestering.

- Vi skal tjene penger på disse maskinene og satsingen. Derfor skal vi ikke prise oss ned for å sikre oss jobber, sier Trond Stavøy. I oppstarten får de også med seg en bas som har solid erfaring fra asfaltbransjen.

Starten

Da de fire eierne bestemte seg for å starte med knusing av stein, fikk de en reguleringsplan som gir mulighet for uttak av 1,1 millioner kubikkmeter. Nå har de kommet nesten halvveis og har igjen 600.000 kubikk av dagens reguleringsplan. Derfor er de i gang med å jobbe frem en ny reguleringsplan som skal sikre videre drift.

De siste årene har de tatt ut mellom 70- og 80.000 kubikk i året. Rundt 85 prosent av massene bruker de på sine egne prosjekter. Inne i steinbruddet har de to 50-tonns gravere i tillegg til en 40-tonns hjullaster. I tillegg er det flere mindre maskiner. De har også eget knuseverk fra Haahjem, og de produserer alle fraksjoner. Steinen er knallhard gneis med gode kvaliteter.

Det er stor variasjon i prosjektene som Staven Grus jobber på. Det største prosjektet de har hatt, var byggingen av en 1,8 kilometer lang molo som ligger som en barriere mot storhavet inne i havna i Myre. Der gikk det også med enorme mengder storstein som ble brukt som plastring av moloen.

- Det var en enorm jobb for oss over flere år. Vi var redd det skulle bli lite å gjøre da det prosjektet var ferdig, men vi har økt omsetningen hvert år siden da, sier Trond Stavøy.

- Vi har valgt å etablere en intern organisasjon samtidig som vi har vokst. Det gjør at vi har ligget i forkant av mange av de kravene som har kommet med årene, sier Trond Stavøy. Siden 2010 har de også drevet vintervedlikehold på store deler av veinettet i kommunen. Både de kommunale- og fylkesveiene.

 

STILLING LEDIG:
I GANG: Remi-Andre Brun har aldri jobbet med asfaltlegging før, men fikk fort tak på nivelleringen av screenden.
OPPLÆRING: Bare to mann hos Staven Grus har erfaring fra legging av asfalt. Alle fikk en grundig innføring i utleggeren fra Hesselberg Maskin som har levert utstyret.
PLANER: Det er fortsatt mengder av stein å ta av i bruddet til Staven Grus, men de har også planer om å utvikle næringseiendom på sjøsiden av steinbruddet.
TESTE: De første lengdene la Staven Grus utenfor sine egna lokaler på Myre.
Powered by Labrador CMS