Valtra og finske Elisa utvikler en 5G-løsning som gjør det mulig å fjernstyre traktorer.
Valtra og finske Elisa utvikler en 5G-løsning som gjør det mulig å fjernstyre traktorer.

Utvikler fjernstyrt traktor

Valtra og det finske telekom-selskapet Elisa har gått sammen om å utvikle en 5G-løsning som gjør det mulig å fjernstyre traktorer.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Dette skal gjøres via 5G-nettverket og ved hjelp av et 360-graders kamera. Løsningen er den første av sitt slag i verden, skriver AGCO Group i en pressemelding som er sendt ut via Eikmaskin AS.

5G i mars

I mars avduket Valtra og Elisa en fjernstyrt traktor som benytter 5G-teknologi. Samarbeidet ble presentert under åpningen av Elisas 5G-showroom i Helsinki, Finland. Prototypen muliggjør realtime-styring av traktorer hundrevis av kilometer unna.

– Radiostyrte traktorer har vært i bruk i en årrekke, men det har vært innen synsvidde. 5G-revolusjonen innebærer at traktoren nå kan fjernstyres fra hvor som helst, sier Mikko Lehikoinen, visepresident for salg og markedsføring i Valtra.

I mars avduket Valtra og Elisa en fjernstyrt traktor under et arrangement i Helsinki.
I mars avduket Valtra og Elisa en fjernstyrt traktor under et arrangement i Helsinki.

– Elisa ligger i forkant av 5G-teknologien, både i Finland og internasjonalt. Det har vært stor interesse rundt den fjernstyrte traktoren vi har utviklet sammen med Valtra. 5G-tjenester og løsninger vil gi oss effektive og innovative løsninger for virksomheter og enkeltpersoner. Den fjernstyrte traktoren er et veldig godt eksempel på dette, siden føreren ikke lenger trenger å sitte fysisk inne i førerhuset. Vi vil bygge en bærekraftig fremtid gjennom digitalisering, og utviklingen av 5G-tjenester er en del av å virkeliggjøre det, sier Kimmo Pentikäinen, visepresident for forretningsutvikling hos Elisa.

Flere teknologier

Fjernstyringen er mulig ved hjelp av en integrert 5G-tilkobling og et takmontert 360-graders kamera. 5G-nettverket sender 4K-bilder av miljøet realtime til førerens VR-briller. Føreren kan se traktorens omgivelser bare ved å snu på hodet. Signalene sender via Elisas kommersielle, høysikkerhets 5G-nettverk.

Sporing av traktorens posisjon har blitt vanlig
Sporing av traktorens posisjon har blitt vanlig

– Når du kjører traktoren og vrir på rattet trenger du en umiddelbar tilbakemelding for å få følelsen av å virkelig kjøre den. 5G med liten ventetid på nettet gjør dette mulig, sier Lehikoinen.

Sikrere drift

Fjernstyring kan for eksempel benyttes til å styre førerløse traktorer i krevende omgivelser eller utføre operasjoner som kan være farlige for bemannede traktorer. Det gjør traktoren enda mer anvendelig. Valtra har tidligere fjernstyrt traktorer sammen med lufthavn-operatøren Finavia. Fjernstyring er dessuten et viktig steg mot fullstendig selvgående kjøretøyer, noe som kan bli en realitet i løpet av det neste tiåret.

– Vi vil fortsette med forskning og utvikling innen fjernstyrte løsninger. Neste steg er å se på hvordan vi kan justere bildet i forhold til de ulike oppgavene, og hvordan fjernstyring kan utnyttes videre med sensordata som er nyttige for føreren, sier Lehikoinen.

Valtra traktorteknologi støtter allerede fjernstyring, som vil gjøre det mulig å ta i bruk funksjoner basert på fjernstyring. For eksempel benytter Valtra Connect telemetri-løsning 3G-signaler på over 3000 Valtra-traktorer verden over.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS