PROTOTYPE: JCB har utviklet brenselcelle, elektrisk motor og hydrogen som energikilde til 20-tonneren JCB 220X.
PROTOTYPE: JCB har utviklet brenselcelle, elektrisk motor og hydrogen som energikilde til 20-tonneren JCB 220X.

JCB med gravemaskin på hydrogen

JCB har utviklet en 20 tonns gravemaskin med brenselcelle, elektrisk motor og hydrogen som energikilde.

Publisert

Den engelske produsenten påpeker at dette er bransjens første gravemaskin på hydrogen. Konseptet et ledd i JCBs strategi for å utvikle løsninger med null eller lave utslipp av miljøskadelige stoffer. Det påpekes at dette fremdeles er en prototype.

Maskinen JCB henviser til er en 20-tonns 220X JCB gravemaskin med brenselcelle og hydrogen på tanken. Maskinen er testet omfattende i 12 måneder på ett av testområdene til produsenten i England.

Vann ut av potta

Teknologien går ut på å skape en reaksjon mellom hydrogen og oksygen i en brenselcelle. I denne prosessen produseres det strøm til å drive en elektrisk motor. Kun vann kommer ut av «eksospotta» i en slik prosess.

JCB-eier Lord Bamford og sønnen Jo Bamford har stor tro på hydrogen i anleggsmaskiner i fremtiden.
JCB-eier Lord Bamford og sønnen Jo Bamford har stor tro på hydrogen i anleggsmaskiner i fremtiden.

- Utviklingen av den første gravemaskinen på hydrogen er veldig spennende i vår jakt på en nullutslippsverden. I kommende måneder vil vi utvikle og finjustere videre denne teknologien med avanser testing av våre prototyper, og vi vil være i forkant med teknologier som er designet for null utslipp av CO2 i fremtiden, sier JCB-eier Lord Bamford.

Hydrogen-satsing

Bamfords sønn, Jo Bamford, hadde jobbet 14 år i JCB da han begynte å intensivere arbeidet med hydrogen. Underveis har JCB intensivert forskningen på feltet, og som et ledd i dette har selskapet også kjøpt opp den nord-irske busskjempen Wrightbus. Dette selskapet har nå vunnet kontrakter for å levere verdens første dobbeltdekkere på hydrogen, blant annet til byer som London og Aberdeen.

- Jeg har veldig stor tro på at hydrogen er Storbritannias beste mulighet til å bygge en verdensledende industri som skaper arbeidsplasser, kutter utslipp og er til berikelse for verden, sier Jo Bamford.

JCB legger til at produsenten fortsetter med batterielektriske produkter også. JCB har tidligere lansert minigraveren 19C-1E og trucken Teletruk JCB 30-19E, en gaffeltruck med utskyvbar bom, på batteri.

Rosendal Maskin AS har agenturet på JCB i Norge.