Denne maskinsanden er pussesand på 0-0,5 mm.
Denne maskinsanden er pussesand på 0-0,5 mm.

Erstattet natursand med maskinsand

NCC har sammen med Unicon utviklet en betong hvor natursand er erstattet med maskinsand.

Publisert

NCC og Unicon har de siste årene sammen jobbet frem resepter på betong der natursand erstattes av maskinsand fra deres pukkverk i Vestfold og Telemark.

Dermed har NCC Steinmaterialer nådd sitt mål om å lage en 100 prosent kurve med maskinsand som kan dekke alle krav til kvalitet på konstruksjonsbetong, flytbetong, og sprøytebetong.

- Vi har hatt ambisjoner om å optimalisere maskinsanden til å bli så bra som mulig. Her har læringskurven vært svært bratt. Tidligere forsøkte vi å kopiere kurven til natursand, men det har vi lært at vi ikke kan gjøre. Maskinsanden har andre egenskaper enn natursanden, og det må man ta høyde for i produksjon av ferdigbetong, sier Frode Jørgensen, direktør for NCC Steinmaterialer.

Det er ved NCCs pukkverk i Skien, Larvik og Bergen at NCC har klart å utvikle en maskinsand som kan erstatte natursand. For NCC betyr utviklingen av maskinsand i betongen at selskapet kan utnytte 100% av alt som NCC tar ut av naturen. Dette er et bærekraftig løft i NCC. Maskinsanden har fått navnet Smart Choices.

- For å spare på de naturressursene vi har på kloden, er det viktig at vi utnytter alt vi kan av det vi allerede tar ut av naturen i pukkproduksjon. I dag knuser vi stein opp i mange fraksjoner. Det blir da i enkelte pukkverk betydelige mengder med 0-varer det frem til nå har vært vanskelig å finne bruksområder til, sier Jørgensen.

Maskinsanden produseres i vaskeanlegg og vindsikteanlegg.

STILLING LEDIG: