NISJE: 2020 ligger an til å bli det beste året så langt for Lerang Asfalt. Særlig er det private gårdsrom og innkjørsler hvor de har lagt asfalt oftere.

Kvaliteten er aller viktigst

STAVANGER (AT.no): Helge Lerang har drevet sitt eget asfaltfirma i 22 år. Han går aldri på akkord med kvaliteten på jobben de skal utføre.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Fra å være bare seg selv, har Helge Lerangs firma Lerang Asfalt vokst til 12 fast ansatte i tillegg til innleide for å ta toppene.

Og han har aldri falt for fristelsen å utvide med andre anleggstjenester som graving og avretting. Det viktigste er å være best på det de driver med.

Helge Lerang drev i ni år før han kjøpte den første asfaltutleggeren. Den personlige rekorden er å legge formidable 145 tonn asfalt på en dag. For hånd... Helge dro ut asfalten mens kollegaene fylte etter og valset.

Uten stans

Fjorårets vintersesong var optimal for asfaltentreprenørene på Sør-Vestlandet. Mildt vær og snøen som glimret med sitt fravær, gjorde at det var mulig å legge asfalt igjennom hele vinteren.

FINISH: Kvaliteten på jobben de gjør skal alltid være så optimal som mulig. Det har alltid vært det viktigste de 22 årene Helge Lerang har drevet for seg selv.

Før sesongstart i år tok de i bruk en ny utlegger. Det er den tredje Bomag BF300-utleggeren de har hatt på rad.

De eneste forskjellene på den nye og den forrige maskinen er ny motor med mer krefter, mindre utslipp og nye bryterpaneler.

HÅNDARBEID: 145 tonn asfalt har Helge Lerang dratt ut for hånd på én dag. Nå blir det heldigvis mindre som legges for hånd.

- Dette er den av utleggerne vi bruker desidert mest. Og den vi byttet inn nå, tror jeg må være en av de det har gått flest tonn asfalt igjennom, sier Helge Lerang.

Utleggeren kan legge fra 170 centimeter og opp i 340 centimeters bredde i standardversjon. Sideforskyvingen av plattformen gjør det også enklere å komme til på trange steder. I tillegg har Lerang en større utlegger fra Vögele.

Kvalitet avgjør

Lerang Asfalt har tre asfaltverk de kjøper massen fra. Hvilke verk de henter fra i sitt nærområde, avhenger både av kravet til kvalitet på massene og beliggenheten til verket.

For å kunne ha best mulig kontroll på både kvalitet og tilgang på asfalt, har Lerang Asfalt derfor konkrete planer om å bygge og etablere sitt eget asfaltverk i nær fremtid.

- Vi jobber i all hovedsak i områdene mellom Egersund i sør og til Hjelmeland i nord. Nå i år har det vært mange private gårdsrom vi har asfaltert, sier Helge Lerang.

Men de er også inne som underentreprenør for mange lokale entreprenører. De to største kundene på det markedet, er Stangeland Maskin og Nordbø Maskin.

Variert

FORNØYDE: Tore (t.v.) og Helge Lerang i Lerang Asfalt fikk i vår levert sin tredje Bomag BF300 asfaltutlegger fra Trond Sandanger i Hesselberg Maskin. Dette er maskinen de bruker desidert mest.

Totalt har Lerang Asfalt tre utleggere, men de har bare to og et halvt faste lag. Mange av oppdragene er for private kunder, men også en stor andel er på kommunale prosjekter, og den største av de kommunale kundene er Stavanger.

RENDYRKET: «Vi kan asfalt» er slagordet til Helge Lerang. Alle andre tjenester før asfalteringen leier han inn.

Laget som jobber med gårdsrom og andre mindre prosjekter bruker mye tid på å optimalisere driften. Derfor er Helge Lerang alltid ute i forkant av asfaltlaget for å legge opp en så optimal logistikk som mulig.

Resultatet blir at de legger asfalt på to-tre slike jobber om dagen.

Utvidet

I fjor kjøpte Lerang Asfalt opp NKS Asfalt, og fokuset de siste årene har vært å ha så nytt og effektivt utstyr som mulig.

Med unntak av en vals som brukes i ny og ne, er alle maskiner bare to år og nyere.

- Vi har hatt svarte tall i regnskapet i alle år. Sånn det ser ut nå, blir 2020 det beste året så langt i historien for oss, sier Helge Lerang.

Selv om bedriften har utvidet de senere årene, holder de seg til kun å legge asfalt. Alle andre tjenester som graving, avretting, fresing og transport leier de inn, og det vil de også fortsette med i fremtiden.

Bekymret

Selv om butikken og markedet er bra for tiden, har Helge Lerang én bekymring. Rekrutteringen til asfaltbransjen skaper hodebry for han. Å skaffe lærlinger som vil lære faget fra grunnen av er utfordrende.

- Vi må være med på å skape en stolthet for yrket vårt. Å ha gode folk som vet hva som skal gjøres og fordeler oppgavene uten at noen må fortelle dem det, er alfa og omega. Jo mindre lyder det er internt i gjengen - jo raskere går det, og resultatet blir bedre, sier Helge Lerang.

Salgssuksess

For Hesselberg Maskin har 8-tonns utleggeren BF300 blitt en stor salgssuksess.

Siden lanseringen av modellen har det blitt levert 55 slike maskiner i Norge.

Powered by Labrador CMS