Rana Gruber AS starter omfattende arbeid for å elektrifisere gruvedriften. Foto: Bjørn E. Eriksen
Rana Gruber AS starter omfattende arbeid for å elektrifisere gruvedriften. Foto: Bjørn E. Eriksen

Rana Gruber: - CO2-fri i 2025

Elektrifisering skal bidra til at Rana Gruber når målsettingen om å være CO2-fri i 2025, som første jernmalmgruven i verden.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

- Vi er stolte over å være den jernmalmprodusenten med lavest miljøavtrykk i verden. Samtidig er kravene stigende hos kunder og samarbeidspartnere, og ved å sette enda mer ambisiøse klimamål forventer vi å kunne styrke Rana Grubers konkurransekraft på lang sikt, sier adm. direktør Gunnar Moe i Rana Gruber.

Det tradisjonsrike selskapet i Mo i Rana har planer om å bli verdens første produsent av jernmalm helt fri for CO2-utslipp, et mål de skal nå i løpet av 2025.

Med kort vei til havnen i Gullsmedvik med jernbanetransport, har Rana Gruber et godt utgangspunkt. Prosesseringen av jernmalmen er allerede drevet på 100 prosent fornybar energi.

Nybrottsarbeid

Selskapet jobber med en elektrifisering av maskinparken, i tillegg til at det er en satsning på del-elektrifisering av Nordlandsbanen. Rana Gruber deltar dessuten i et pilotprosjekt med hydrogendrevne lokomotiver i samarbeid med Sintef og NTNU.

Gunnar Moe, adm. direktør i Rana Gruber. Foto: Rana Gruber AS
Gunnar Moe, adm. direktør i Rana Gruber. Foto: Rana Gruber AS

- Selv om CO2-utslippene allerede er svært lave i bransjesammenheng, er målet å bli fullstendig karbonfrie innen fem år gjennom prosjekter som krever en del nybrottsarbeid, men hvor vi ønsker å gjøre vårt for å få i gang viktig utvikling både for oss og for samfunnet, sier Moe.

Tresifret millionbeløp

I sum investeres et tresifret millionbeløp i innsatsen på kort og mellomlang sikt. Målet er blant annet å vise at løsninger som er bra for miljøet, klimaet og samfunnet også lønner seg for næringslivet.

- Langsiktige investeringer i grønnere og mer effektive løsninger lønner seg ikke bare for miljøet og klimaet; det er også økonomisk lønnsomt fordi det både gjør arbeidet mer sømløst og gjør produktene mer attraktive på et marked som stiller stadig høyere krav, sier Moe.

Sikrer arbeidsplasser

Gruvesjefen håper ikke minst satsningen kan bidra til å vise at mineralnæringa tar sitt mandat på alvor, og at de vil være med å gjøre sin del av innsatsen mot reduserte CO2-utslipp på lands- og verdensbasis.

- Mange og store teknologiske prosesser og grundige hensyn til miljø og klima legger grunnlaget for dagens mineralutvinning. De tiltakene vi skal iverksette fremover vil fremtidssikre Rana Gruber og våre nesten 300 arbeidsplasser, sier Moe.

Powered by Labrador CMS