NØDVENDIG: Steffen Berge er usikker på om sånn han bruker traktoren er mest økonomisk, men det er i alle fall enklest og mest praktisk. Forholdet til forhandleren Eik Senter er avgjørende i hans valg av Massey Ferguson.

Avhengig av traktoren

BJØRNAFJORDEN (AT.no): Steffen Berge (33) driver som entreprenør og har eget steinbrudd hvor han produserer stablestein. Han er helt avhengig av sin Massey Ferguson.

Publisert Sist oppdatert

Berge har drevet for seg selv i 10 år. Maskinparken teller tre gravere fra åtte til drøyt 30 tonn i tillegg til egen vals, borerigg og det meste av annet utstyr han trenger for å være selvberget.

De siste årene har han drevet alene, og leier inn folk når det er behov. I to år hadde han også en lærling i bedriften.

- Det er flere små entreprenører i nabolaget her, og vi bruker hverandre når det trengs, sier Steffen Berge.

Variert

I tillegg til rene gravejobber driver Steffen Berge også med boring og sprengning. Selv om det er stor variasjon i jobbene, er det en maskin som nærmest alltid er med. Nemlig Massey Ferguson traktoren han har hatt de siste fire årene.

FLEKSIBEL: Steffen Berge (33) bruker traktoren 750 timer i året. Den er helt nødvendig i entreprenørhverdagen.

- Jeg har vært i tvil om hvor god butikk det er å bruke traktoren slik jeg gjør. Samtidig er det så fleksibelt og praktisk at jeg føler meg helt avhengig av den, sier Steffen Berge.

Han bruker traktoren både til å kjøre masser med en dumperhenger, og den brukes mye med maskintralle. De to minste gravemaskinene kan han flyttes selv med traktoren, men den største må han leie transport til hvis den skal på tur. Men boreriggen eller annet utstyr som må være med, er det smidig å flytte med traktoren.

Oppdrett

STEINBRUDD: I steinbruddet produserer Steffen Berge stein som brukes til stablesteinsmurer. Foto: Privat.

Det er stor variasjon i størrelsen og kompleksiteten på jobbene Steffen Berge gjør. Mange av kundene er private som skal ha gjort grunnarbeider på en bolig- eller hyttetomt. I tillegg er det mye fiskeoppdrett i kommunen, og på disse anleggene er det ofte ting som skal gjøres om eller løsninger som skal oppgraderes.

Traktoren brukes mye til transport av masser så lenge volumene ikke er for store. Når det er jobber med større mengder masse som skal flyttes på, leier Steffen Berge inn lastebiler. Lengre distanser og større volumer med traktor er ikke butikk.

BUSSTOPP: Hele muren er ny i Baldersheim, og det er fylt ut for å lage en romslig busstopp. Foto: Privat.

Den siste tiden har han også drevet med et større prosjekt ved Baldersheim. Der har hans firma hatt oppdraget å lage en ny busslomme som bygges helt ut i sjøkanten, og med en stor stablesteinsmur ut mot sjøen. På det prosjektet har både 8- og 18-tonneren vært i drift, og det er bygd opp mange hundre kvadratmeter med murer.

TESTDEKK: Helt siden Massey Ferguson traktoren var ny, har den gått med testdekk fra Michelin. Dette skulle være Long-life dekk og det har de levd godt opp til.

Relasjon

Han er vokst opp med Massey Ferguson, men har også kjørt John Deere i jobb. Valget av traktor handler for han like mye om å ha en tilhørighet hos en leverandør som selve traktoren.

- Jeg har vært veldig fornøyd med Eik Senteret i Bergen. Det å føle at du hører til et sted er viktig for meg, sier Berge.

SPRENGNING: Traktoren brukes både til å flytte borerigg, maskiner og masser. Frontlasteren bruker Steffen Berge til å laste matter rett på hengeren. Foto: Privat.

Det eneste som han kunne tenkt seg var annerledes i traktorverden var en mer universell oppbygging. Nå er det stor forskjell mellom de forskjellige merkene på hvordan du bruker traktoren. Dermed kan det være en utfordring å bytte mellom merker i forhold til å finne frem i menyer og betjening

Vekt viktigst

MF 7726-en han har nå har 260 hestekrefter pluss powerboost. Den traktoren er et kompromiss på størrelse for Berge. I hverdagen er det viktigere med vekten på traktoren enn akkurat hvor mange hestekrefter den har.

Han skulle ønske den var litt større når han kjører på landeveien, men den bli mer enn stor nok når han skal inn i tunet til kundene.

Powered by Labrador CMS