Den gamle E6-brua over Badderelva kollapset i flommen 12. juni i år. Nå skal den fjernes.

Brua falt i elva

E6-reddet i siste liten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

I løpet av oktober starter Anlegg Nord å rive den ødelagte brua over Badderelva Kvænangen kommune i Nord-Troms. Den gamle E6-brua kollapset i vårflommen 12. juni 2021.

Flommen førte til så kraftig erosjon at landkaret brøt sammen, og brua falt ned i elva.

Skal rive kollapset bru og forsterke flomsikring

- Slik brua står nå, innebærer den en sikkerhetsrisiko. I tillegg vil den skape problemer ved neste flomsituasjon. Vi river brua, og sørger for forsvarlig sortering og deponering av materialene, sier senioringeniør Karl Martin Eriksen i Statens vegvesen.

Anlegg Nord har driftskontrakten på riks- og fylkesveiene i Nord-Troms.

Det var nære på også for Badderen bru på dagens E6 under vårflommen 12. juni 2021.

- Planen er at entreprenøren skal rive brua og forsterke flomforebyggingen oppstrøms av E6, før vintervedlikehold og brøyting tar løs for alvor, sier Eriksen.

Nå legger Statens vegvesen og Anlegg Nord de siste planene sammen, for å sikre at det ikke oppstår skader på personell, utstyr og miljø under anleggsarbeidet.

E6 ble reddet i siste liten

E6 i Badderen ble lagt om i 1986, og krysser i dag ei 37 meter lang bru. Vårflommen kunne fort gjort mye større skade enn å ødelegge gammelbrua:

- Da brua kollapset, kunne vi forvente at elva kom til å grave seg gjennom veifyllinga på den gamle E6-sløyfa og deretter styre rett mot fyllinga på nåværende E6. Om dette hadde skjedd, ville det antakelig tatt 10-15 minutter før elva grov seg gjennom dagens E6 om lag 20-30 meter fra brua.

- Da ville også dagens bru kollapset, og E6 ville blitt brutt i flere dager. Det kunne også medført store skader på hestesenteret, småbåthavna og annen bygningsmasse i Badderen, sier Karl Martin Eriksen.

Eriksen minnes en hektisk lørdagskveld i juni med full mobilisering. På kort varsel fikk de flere 25-30 tonns anleggsmaskiner og tippsemier på plass, og tilgang til stor plastringsstein. Slik fikk de styrt hovedflommen og begrenset erosjonen på E6-fyllinga.

Flomforebyggingen som nå skal gjøres, skal forsterke nødreparasjonen som ble gjort under flommen i vår.

Powered by Labrador CMS