Delt seier i kåringen av Norges mest mineralvennlige parti

Norsk Bergindustri har funnet ut hvilke partier det er mest fordelaktig for deres bransje å stemme på, dersom alle holder ord, og får gjennomført det de går ut med.

Publisert

I forbindelse med det kommende stortingsvalget, har Norsk Bergindustri kartlagt hvilke standpunkt de politiske partiene har til deres viktigste næringspolitiske saker. Det var uhyre jevnt i toppen med delt seier mellom Ap og Sp.

- Overordnet er vi svært fornøyd med at nesten alle de politiske partiene uttrykker tydelig støtte til at det bør tilrettelegges for økt utvinning av mineraler, naturstein og byggeråstoff i Norge, uttaler generalsekretær Anita Helene Hall.

- Videre er det hyggelig å konstatere at de fleste partier også har et positivt inntrykk av bærekraftsarbeidet i bergindustrien. Vi er godt i gang med å implementere Towards Sustainable Mining (TSM) her i Norge, og vi gleder oss til å visualisere miljøresultatene for omverden.

- Vi setter også pris på at de fleste politiske partiene erkjenner at oppstart av mineralprosjektet tar for lang tid, det er behov for statlig risikoavlastning og ikke minst en bedre samordning mellom de involverte offentlige instanser, sier Hall videre.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet delte seieren i Norsk Bergindustri sin kåring, et lite hestehode foran Frp.

Det som gjennomgående bidro til topplassering hos disse partiene, var deres uttrykte støtte til standpunkt som næringen har prioritert i sitt næringspolitiske program:

  • Støtte til etablering av en statlig fond/selskap som skal bidra til å utløse mer virksomhet i mineralnæringen i Norge.
  • En ytterligere styrkning av Norges geologiske undersøkelse (NGU) for å få fart på den geofysiske kartleggingen av Norge.
  • Støtte til at næringen møter bedre koordinerte og samordnede myndigheter for å korte ned på saksbehandlingstiden i mineralsaker.
  • Støtte til utarbeidelse av en handlingsplan for kritiske råvarer, lik EU har gjort.
  • Legge bedre til rette gjennom offentlig anbudsreglement for at norsk naturstein kan benyttes ved oppføring av bygninger, monumenter og utearealer.

Norsk Bergindustri er en bransjeforening for bedrifter som leter etter, utvinner, forvalter eller foredler mineralske ressurser i Norge, eller som på annet vis har særlig tilknytning til bergindustrien.

Powered by Labrador CMS