TUNNEL: Ventilasjon er en betydelig kostnad i tunnelprosjekter, og mye kan spares ved å regulere ventilasjonen etter behov. Illustransjonsfoto: Espen Braata

Effera styrer ventilasjonen i tunnelen fra mobilen

KRISTIANSAND: Effera AS har spesialisert seg på løsninger for å registrere personer i tunneler, sørge for god kommunikasjon og andre tekniske spesialløsninger. Én av disse kan det være store summer å spare på for de som aktivt bruker den.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Kristiansand-selskapet utvikler løsninger og programvare, spesielt rettet mot anleggsbransjen. Det begynte med personsikringsløsninger for registrering av hvem som befinner seg i tunneler under anleggsarbeider, og hvor de befinner seg. I kjølvannet av en ulykke i Bragernestunnelen utenfor Drammen i 1999, der tre mennesker omkom, ble kravene forsterket om å registrere alle som er i tunneler. Dette ble på mange måter utgangspunktet for Effera i deres satsing.

Infrastruktur

Selskapet ble etablert i 2014, og har altså stadig utviklet nye løsninger, men utgangspunktet for alle løsningene er at man har en infrastruktur i bunn. Dette kan være WiFi eller annen telekommunikasjon (Effera har et samarbeid med Telia om 4G). Når infrastrukturen er på plass, kan denne benyttes til flere tjenester.

Én av disse er styring av ventilasjonssystemet i tunnelen fra egen mobiltelefon. Her kan det være store summer å spare!

Ventilasjon

- Ventilasjonssystemene trekker veldig mye strøm og er en stor kostnad. Ofte styres disse manuelt, og fra en enhet som ofte står utenfor tunnelen, med resultat at ventilasjonen ofte går konstant med høy kapasitet. Vi tenkte på å lage et sensorbasert system som måler luftkvaliteten i tunnelen, men landet i stedet på å lage en app til mobiltelefonen som enkelte personer får tilgang til. Denne kan man styre ventilasjonen fra, sier produktsjef Frode Jensen til Anlegg&Transport når vi treffer han i selskapets i flotte lokaler midt i Kristiansand sentrum.

INNOVATIVT MILJØ: Produktsjef Frode Jensen i Effera på en av el-sparkesyklene til bedriften med påmontert Effera-utstyr. Sparkesyklene benyttes normalt på messer og arrangementer.

Jensen påpeker at det ikke er helt uvanlig at en entreprenør glemmer å skru av ventilasjonen - både når det ikke er nødvendig å kjøre for fullt, og når prosjektet stopper for helgen og arbeiderne reiser hjem. I slike tilfeller kan en person med tilgang skru av ventilasjonen fra sofakroken hjemme hos seg selv en fredag kveld. I motsatt fall kan det noen ganger være hensiktsmessig å øke ventilasjonen til maks i en kort periode, f.eks. etter sprenging, for deretter å ta ned kapasiteten når gassene er drevet ut.

- Som en liten kuriositet har vi gjort det mulig for brukerne å legge inn dagens strømpris, og dermed kan de se LIVE hvor mye det koster å kjøre ventilasjonen i tunnelen, sier Jensen.

Andre tjenester

Foruten registrering av personell og kontroll på ventilasjonssystemet, har Effera også løsninger for brann- og evakueringssystemer i tunnel og kommunikasjonssystemer med radiokommunikasjon. Selskapet har også en løsning for HMS-kortavleser som igjen gir tilgang til å enten komme inn på et område.

Selskapet satser også fullt på smarte maskinløsninger hvor man verifiserer maskinførers kompetanse og maskinens tilstand før maskin tas i bruk, gjerne kombinert med alkolås. Løsningen kan barrierestyres etter behov for å unngå usertifisert bruk av anleggsmaskiner (omtalt i A&T i oktober). Løsningen leveres ofte sammen med digitalt vedlikehold og kan kobles opp mot timeteller og maskindata og benyttes for å få flyt i prosjektene opp mot tilgjengelige maskiner. Da får man full oversikt over hva som er gjort av hvem på de enkelte maskinene.

- Hovedfokus er egentlig å sanke all data, for deretter å bruke det til å optimalisere service og vedlikehold, eller planlegging og drift, sier Frode Jensen.

Powered by Labrador CMS