OVERLEVERING: Dette er den første Brokk-maskinen som Erik Flåten (f.v.) kjøper, og den første som nyansatte Brokk-selger David Netskar selger. Til høyre er servicemekaniker Ole Johan Østberg fra Harald Grønvold AS som utfører service for Brokk Norge AS.

Flåten Maskin skaffet Brokk riverobot: – Vi måtte omstille oss

SKI: Her henter Erik Flåten i Flåten Maskin AS en ny Brokk 170 «riverobot». Maskinen settes inn i nysatsing for Stryn-entreprenøren.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

TESTER: Erik Flåten prøver radiostyringen inne på verkstedet.

Flyplassrelatert arbeid har vært et spesialfelt for entreprenøren, og Stryn-selskapet har blant annet spesialutstyr som rillemaskiner som lager de karakteristiske sporene på rullebanen og som har en drenerende effekt av dekket. Men da koronaen kom, slo den nærmest knockout på flybransjen, hvilket medførte at nærmest alt av flyplassrelatert arbeid opphørte på «sekundet».

– Vi måtte omstille oss, og det var et ganske tøft år i fjor, sier Flåten som etablerte firmaet sitt i 2006 og som nå har 5–6 på lønningslisten.

Møttes på Loendagane

Det er her den nye Brokk-maskinen kommer inn i bildet. Under høstens Loendagane i Loen (nabobygda til Stryn), tok Flåten turen innom Brokk Norge-standen og de begynte å diskutere de gule, svenske riverobotene. Flåten Maskin har dreid fokuset inn mot betongrelatert arbeid nå, og denne maskinen kan brukes til mye.

Maskinen kommer med en pigghammer som standard. Flåten Maskin har bestilt en graveskuffe til den også, og selskapet har planer om å tilpasse den for også å kunne bruke den til en spesial spylearm som entreprenøren har fra før. Denne spruter vann med 2500 bar trykk, 100 liter i minuttet, og er perfekt til å spyle av gammel betong som skal erstattes. Armeringen blir stående igjen, og metoden ødelegger heller betongen rundt, altså den som skal bli stående igjen og ikke skiftes ut.

RIVEROBOT: Brokk-maskinene kalles riveroboter ettersom de ikke har hytte. Maskinene er like mye en redskapsbærer.

Dimensjonene

Maskinen veier 1600 kg, kan bli 78 cm smal (1 m med understellet i full bredde) og den er helelektrisk med kabel (63A, 400V). Det gjør maskinen godt egnet for bruk innendørs, f.eks. til å pigge opp gulv.

– Jeg har god tro på at vi får masse jobb med denne maskinen. Det er jo sånn at man får ikke jobbene uten å ha det rette utstyret. Man må skaffe utstyr, og deretter vil jobbene komme, sier Flåten.

Første salget

David Netskar har solgt maskinen. Netskar har vært lenge i anleggsmiljøet, men har vært syk i flere år med borrelia. Omsider begynner kroppen igjen å fungere, og han har startet opp forsiktig hos Brokk Norge de siste månedene, og fra 1. februar går han inn i fast stilling som selger av Brokk-maskinene.

– Dette er mitt første salg, og det er veldig deilig å være tilbake i jobb igjen etter fem år, sier Netskar.

Han hadde overlevering av maskinen sammen med Ole Johan Østberg fra Ski-bedriften Harald Grønvold AS. Sistnevnte bedrift har nærmere ti ansatte mekanikere og utfører service på Brokk-maskinene etter avtale med Brokk Norge. Dette er en løsning begge bedriftene er godt fornøyd med.

Powered by Labrador CMS