TRILL RUNDT: Entrack-selger Christian Salomon Olsen (t.v.) og Tore Hommen i Hommen Skogsdrift foran Kobelco-graveren som går inn som en meget spesiell maskin i statistikkene til Entrack.

Kobelco nr. 1000 og 8-tonner nr. 500 i én og samme maskin

UTROLIG: - Jeg burde levert en lottokupong den dagen jeg bestilte denne maskinen, sier Tore Hommen fra Holum på Sørlandet.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Saken er nemlig den at Hommens maskin, en Kobelco SK75SR-7 (8 tonn) er Kobelco-maskin nummer 1000 som Entrack AS leverer. Et rundt og pent tall i seg selv, men hver maskin må nødvendigvis få et eget nummer i leveringskjeden, og dersom man venter lenge nok så blir én maskin til slutt nr. 1000. Men da det viste seg at akkurat denne SK75SR-7 i tillegg er 8-tonner nummer 500 som Entrack selger, blir det ganske spesielt. To slike markeringer med én og samme maskin, tilhører sjeldenhetene med god margin!

- Kan det gå an at man treffer på begge de to tallene med samme maskin da? Det er merkelig, og det er nesten sånn at man skulle levert en lottokupong den dagen jeg kjøpte den, sier sørlandskaren til A&T.

Tore i skogen

SKOGENS MANN: Tore Hommen ved lassbæreren inne i skogen der han har sitt daglige virke.

Tore Hommen kommer fra bygda Holum i Lindesnes kommune, ca. en mil nord for Mandal. Han driver enkeltmannsforetaket Hommen Skogsdrift og jobber stort sett i skogen sammen med en kamerat. Mens Hommen har hogstmaskin og gravemaskin, har kompisen lassbærer og kjører tømmeret ut av skogen. Arbeidsformen passer de to kompisene godt. I tillegg til hogstmaskinen, har Tore Hommen med en 17 tonns gravemaskin som en del av sin maskinstyrke til skogs.

- Det tar tid å kjøre tømmeret ut med lassbæreren, og derfor har jeg i tillegg til hogstmaskinen, en gravemaskin med for å reparere spor og til å utføre andre nødvendige gravejobber, sier Hommen.

Graveren han har med i skogen er en Kobelco SK140SR (2014-modell). Han trenger nemlig en maskin med litt tyngde for å rydde opp i skogbunnen.

- Hva så med den nye 8-tonneren, da?

- Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal bruke den til. Det må bli til hobby, da, sier han litt spøkefullt og litt alvorlig.

Kjekt å ha

En maskin i denne størrelsen er alltid greit å ha. Han kan ta på seg noen småjobber, og i tillegg har han et småbruk med noen husdyr der det trengs litt graveinnsats av og til.

SLETTER SPOR: I skogen bruker Tore Hommen Kobelco-graveren SK140SR på ca. 17 tonn til å rydde opp etter hogst og utkjøring.

Den nye Kobelco-graveren som ble levert ved juletider, har Klepp HK-feste, Rototilt R3, sentralsmøring, stor lyspakke og ei ekstra pusseskuffe.

Maskiner har vært en del av livet til Hommen i hele hans yrkesaktive liv. Først jobbet han 17 år i asfaltbransjen. De siste ti årene har han drevet i skogen med sitt enkeltmannsforetak. Det funker bra, og Hommen er happy.

Kobelco-kunde

På spørsmål om hvorfor han valgte Kobelco-maskin, er det korte svaret at han alltid har kjørt Kobelco-gravere. Den første han skaffet var en modell fra tidlig på 2000-tallet, og ettersom han var fornøyd med driftssikkerheten og maskinen generelt, ble det Kobelco også neste gang. Og sånn har det fortsatt.

- Det er driftssikre maskiner, men det er vel de fleste maskinene nå. Det var litt tilfeldigheter at det ble Kobelco første gang. Jeg kom over en som var til salgs, og jeg kjøpte den, sier Hommen.

Det er Entrack-selger Christian Salomon Olsen ved Lillesand-avdelingen som har solgt maskinen. At dette salget skulle ende med to så runde markeringer, kom rimelig overraskende også på han.

- Jeg visste at vi nærmet oss maskin nummer 1000, men fikk ikke vite noe før etter salget. Og så ble dette Kobelco 8-tonner nummer 500 fra Entrack i tillegg... Det er i hvert fall liten tvil om hva som er bestselgeren til Entrack, sier Salomon Olsen til A&T.

Lillesand-selgeren sier den nye «korthekk 8-tonneren» får gode tilbakemeldinger på spesielt to ting: Hytta er stor og gir følelsen av å sitte i en større maskin, og i tillegg er det masse krefter fra Yanmar-motoren (72 hk, Steg V).

PS: Maskinen til Tore Hommen var én av 1582 gravemaskiner som ble levert til norske kunder i 2021 (fra de bedriftene som er medlemmer i Maskingrossisternes Forening). Leveransene av gravemaskiner var meget sterkt i 4. kvartal, samme kvartal som Tore Hommen fikk sin maskin, med en økning på hele 20% sammenlignet med 4. kvartal året før. Bla om for å lese maskinstatistikken i Norge for 2021.

Powered by Labrador CMS