KRATTKNUSING: Tokvam AT 500 R er en kranarm med en påmontert krattknuser.

Lanserer ny kranarm for krattknusing

TOKVAM: Lanserer en innovativ kranarm-løsning for krattknusing for bruk på traktor.

Publisert Sist oppdatert

Med dette tar Tokvam et skritt videre for å levere på visjonen om at veivedlikehold skal være enkelt og effektivt året rundt, skriver de i en pressemelding.

Det er en kjensgjerning at uten aktivt vedlikehold gror alt igjen. Etter oppkjøp av Ilsbo Tools i 2020 har målet vært krystallklart, nemlig å ta en ledende nordisk rolle i markedet for krattknusere. Den nye kranarmen for krattknusing på veien, i skogen og langs jordkantene er en nyvinning kundene har ønsket seg, står det videre.

- Det å forebygge gjenvekst og sikre god sikt etter veier der folk ferdes er viktige oppgaver som kan løses på en utmerket måte med vår nyutviklede AT 500 R» sier daglig leder Finn Kristian Tokvam.

Tokvam AT 500R

Tokvam AT 500 R er en kranarm med en påmontert krattknuser. Kranarmen monteres i 3-pkt bak på traktorer fra ca. 6 tonn og oppover. Rekkevidden ut til siden er 512 cm fra traktorens senter. I tillegg kan man klippe i minst 6 meter høyde fra bakken. Klippehodet på AT 500 R er H 160 HD som har en klippebredde på 160 cm og kan kutte virke opp til 100 mm. Det PTO-drevet hydraulikk aggregatet leverer inntil 350 bar, så løsningen er definitivt bygget for heavy-duty krattknusing.

TOKVAM: AT 500 R vises første gang 24-27. April på Vei og Anleggsmessen på Lillestrøm og 30. mai til 1. juni på Svenska Maskinmässan 2024 i Stockholm.

Hydraulisk drift

Kranløsningen i kombinasjon med at klippehodet kan tiltes begge veier gjør at man enkelt klipper over rekkverk og man når enkelt begge sider av grøfter som trenger trimming. Fordi det sitter et kraftig PTO-drevet hydraulikk aggregat som overfører krefter hydraulisk til klippehode er det ingen PTO-akslinger eller andre mekaniske overføringer på krattknuseren som kommer i konflikt med grøftekanter eller liknende under klipping. Dette er et kjent problem når man bruker tradisjonelle krattknusere med PTO-drift for å klippe i grøfter eller bratte skråninger.

En annen fordel med hydraulisk drift er at hydraulikken tar opp slag og påkjenninger på en betydelig mer skånsom måte enn ved mekaniske overføringer. Dette skåner både drivverk på krattknuser og traktorens kraftoverføring.

Kjetting

Krattknuseren er som vanlig hos Tokvam utstyrt med kjetting som slår og river virke. Det hemmer gjenveksten. Løsningen er robust og tåler bruk i områder med ulendt terreng som inneholder både stein og fjellknauser. Metoden viser seg å være det mest økonomiske alternativet ved rydding av busker i krevende og tøffe miljøer. På tross av at dette er en høykapasitets krattknuser som er bygget for tøffe nordiske forhold, så er den sammenslåtte kranarmen svært kompakt med en transportbredde på kun 246 cm.

Ved utvikling av vår første kranarm for krattknusing har målet vært å lage en så enkel løsning som mulig hvor vi bruker traktorens funksjonalitet fremfor en egne styringer, enkel av og påmontering på 3-pkt og en svært robust konstruksjon som skal tåle klipping i nordisk ulent terreng.

Teknisk data AT 500 R

Maks rekkevidde horisontalt 512 cm
Maks rekkevidde vertikalt Min 600 cm
Maks turtall PTO traktor 760 o/min
Transportbredde 246 cm
Høyde parkert 263 cm
Vekt inkludert 160cm klippehode 1 800 kg

- Produktet allerede testet hos noen av de største og mest krevende entreprenørkundene i Norden. Det er alltid et godt tegn når entreprenørene som tester slåss om å kjøpe prototypene, sier daglig leder Finn Kristian Tokvam

AT 500 R vises første gang 24-27. April på Vei og Anleggsmessen på Lillestrøm og 30. mai til 1. juni på Svenska Maskinmässan 2024 i Stockholm.

Powered by Labrador CMS