GJENVINNING: FSG AS skal bygge vaskeanlegg i Rådal. Det betyr at langt mer masser kan gjenvinnes og brukes i nye prosjektet.

Skal ta imot og vaske forurensede masser fra prosjekter i Vestland

Det norske firmaet FSG AS investerer i sirkulær økonomi med CDE vaskeanlegg. Nytt gjenvinningsanlegg vil redusere mengder forurensede jord- og steinmasser til deponi betydelig.

Publisert Sist oppdatert

 Den norske materialprodusenten Fana Stein & Gjenvinning AS (FSG AS), som driver med uttak, produksjon og salg av pukkprodukter, har planlagt et nytt gjenvinningsanlegg for forurenset jord- og steinmasser. Anlegget er designet og konstruert av våtbehandlingsekspertene i CDE, som forsterker innsatsen for en sirkulær økonomi.

Anlegget til FSG vil bli levert i samarbeid med Nordic Bulk, CDEs norske partner. Vaskeanlegget skal brukes til å behandle forurensede masser fra veiarbeid og graving på byggeplasser rundt om i hele Bergen og Vestland fylke.

Pukkverk og deponi

FSG AS ble etablert i 1954 som et steinuttak/knuseverk i Rådalen. Etter hvert som steinressursene i området tok slutt, gikk selskapet over til underjordisk uttak av stein og etablering av fjellhaller inne i Stendafjellet. FSG AS eies i dag av Ragn-Sells AS og Hellik Teigen AS, hver med 50 % eierandel.

Selskapets virksomhet i Stendafjellet er delt inn i to hovedfunksjoner: Utvinning og produksjon av en rekke pukkprodukter, og forvaltning av et deponi for tyngre bygg- og anleggsavfall og forurensede masser 

FSG AS har godkjenning for deponering av forurenset materiale i 18 fjellhaller i Stendafjellet med total kapasitet på over 4,5 millioner m³. Hvert år deponerer FSG AS mellom 200.000 og 250.000 tonn bygg- og anleggsavfall og forurensede masser

CDEs Eunan Kelly, leder for forretningsutvikling for Nord- og Vest-Europa, sier at løsningen som utvikles for FSG AS kan halvere dette tallet.

CDE-LEDER: Eunan Kelly er leder for forretningsutvikling for Nord- og Vest-Europa hos CDE.

– Når vaskeanlegget er fullt operativt, vil denne toppmoderne CDE-løsningen endre hvordan FSG AS driver sine aktiviteter. Denne løsningen vil bidra til at virksomheten får teknologi som trengs for å endre fra deponering til gjenvinning. Dette vil bidra til å redusere betydelige mengder materiale som i dag går til deponi, samtidig som det skapes lønnsomme og bærekraftige inntektsstrømmer, sier Kelly.

 – Vi går fra lineær til sirkulær økonomi

Løsningen, designet av CDE, vil også inkludere fleksibiliteten som er nødvendig for at FSG AS skal kunne tilpasse sin produksjon i tråd med krav fra offentlige myndigheter og markedet. Selskapet vil da kunne levere gjenvunnet materiale i et større utvalg av forskjellige fraksjoner og kvaliteter. 

Administrerende direktør i FSG AS, Karsten L. Gundersen, forklarer:

I NORGE: Nordic Bulks salgsdirektør Peder Egeland.

– Vi går fra en lineær økonomi til en sirkulær økonomi, hvor vår første prioritet ikke er deponering av masser, men behandling av mottatte forurensede masser for å gjenvinne og gjenbruke så mye som mulig. Partnerskapet med CDE og Nordic Bulk vil tilføre FSG teknologien og ekspertisen for å oppnå dette. Vaskeanlegget vil gi oss muligheten til å levere resirkulerte materialer til byggebransjen av god kvalitet, samtidig som vi sikrer bærekraftig utvikling.

Nordic Bulks salgsdirektør Peder Egeland legger til: 

– Vi er veldig begeistret over potensialet for dette prosjektet og samarbeidet med CDE for å levere slik banebrytende vaskeanleggsteknologi. CDEs solide løsninger kombinert med Nordic Bulks bransjeekspertise vil gjøre FSG AS i stand til å dra nytte av forbedret effektivitet, reduserte driftskostnader og økt miljømessig bærekraft. Vi er forpliktet til å gi teamet deres omfattende ettersalgs-støtte og assistanse på stedet, og ser frem til å være vitne til den positive innvirkningen denne teknologien vil ha på selskapets virksomhet.

Byggingen av det nye vaskeanlegget starter i høst og skal etter planen stå ferdig i 2024.

Powered by Labrador CMS