BATTERIELEKTRISK: Rental Group har inngått avtale med Sany Mining Equipment på slike tipptrucker.
BATTERIELEKTRISK: Rental Group har inngått avtale med Sany Mining Equipment på slike tipptrucker.

Store nye batterielektriske maskiner til Norge

Rental Group skal tilby elektriske tipptrucker i 50–65 tonnklassen, og 20-tonns el-hjullastere med skandinavisk spekk og batterikapasitet på opp mot 12 timers arbeidstid.

Publisert Sist oppdatert

Rental Group har i lengre tid jobbet mot flere produsenter med mål om å sikre fremtidige leveranser av nødvendig volum av nullutslippsmaskiner. Innen 2025 skal 50 prosent av utleiekonsernets investeringer være i nullutslippsløsninger.

Nå har selskapet inngått avtaler med Sany Mining Equipment og Liugong som er to av verdens fremste produsenter av elektriske anleggsmaskiner. Avtalene er gjelder for det nordiske utleiemarkedet – og kan ifølge selskapet bidra til å redusere prisen på elektriske maskiner.

12 TIMER PÅ EN LADING: Rental Group skal fra i år tilby batterielektriske Liugong-hjullastere med veldig lang arbeidstid per lading til sine kunder.
12 TIMER PÅ EN LADING: Rental Group skal fra i år tilby batterielektriske Liugong-hjullastere med veldig lang arbeidstid per lading til sine kunder.

CEO i Rental Group, Erik Sollerud, sier de har gjort et grundig arbeid i tett dialog med representanter fra noen av sine nøkkelkunder med å kvalitetssikre utstyret.

– Allerede fra sommeren 2023 vil vi kunne tilby nye modeller av elektriske maskiner. Her kan jeg trekke frem 20-tonns hjullastere med skandinavisk spekk – og en batterikapasitet som ikke finnes i Norden i dag. Vi snakker om opp mot 12 timers arbeidstid på maskinen. Vi vil også i løpet av andre halvår 2023 få inn et stort antall elektriske trucker i 50–65 tonnklassen. I utvelgelsen har vi lagt stor vekt på sikkerhetsaspektet da vi har vurdert de ulike produsentene, og har kun valgt leverandører som bruker batterier fra CATL som er verdens største produsent og ledende på batteriteknologi, sier Sollerud.

Ladeløsninger

Rental Group jobber målrettet for fremover å kunne tilby fullelektriske løsninger innenfor alle produktgrupper. Parallelt jobber de med å utvikle løsninger for lading og ladeinfrastruktur.

– Vi har ansatt et eget team som kun jobber med dette, og sammen med leverandører som gjør at vi kan tilby helhetlige og fullgode løsninger. Jeg tør påstå at vi nå vil løfte alle deler av nullutslippsløsningene til et nytt nivå. Vi ser også på mulighetene som ligger foran oss innenfor avansert teknologi og autonome maskiner – det er ingen tvil om at våre nye leverandører også ligger langt fremme i denne utviklingen, sier Sollerud.

– Kommer raskere enn mange har trodd

Daglig leder i Rental Group Machine, Pål Brandvold, var også en av selskapets representanter som deltok på fabrikkbesøkene og i møtene hvor avtalene ble inngått med produsentene. Han foreller at det var imponerende å se maskinene i full produksjon på et stort gruveanlegg.

– Vi snakker om elektriske maskiner som produserer helt på lik linje med konvensjonelt utstyr. Jeg tror utviklingen fra fossilt til nullutslipp kommer raskere enn det mange har trodd – reduksjon av klimautslipp er åpenbart et viktig aspekt, men en annen ting er at produsentene vil gjøre seg mindre avhengige av underleverandører på motor og drivverk da det blir færre og færre leverandører i dette segmentet. Vi satser nå tungt på nullutslipp og vi gleder oss til å presentere mer inngående hva vi kan tilby til markedet fremover, sier Brandvold.

Inviterer bransjen til arrangement

Rental Group vil i sommer be inn entreprenører og byggherrer i anleggsbransjen til arrangementet Electric Heavy Machine launch.

Her vil de presentere nye elektriske anleggsmaskiner og nyheter knyttet nullutslippsløsninger.

Powered by Labrador CMS