Bobcat T7X lansert i Las Vegas CES januar 2022.

Verdens første elektriske kompaktlaster - uten hydraulikk

Bobcat har presentert maskinen de selv omtaler som verdens første elektriske kompaktlaster, T7X.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

MER PRODUKTIV: Bobcat melder at T7X skal være mer produktiv enn dieselutgavene.

Maskinen Bobcat T7X ble vist på teknologiutstillingen CES i Las Vegas i januar. El-maskinen er uten hydraulikk, og i tillegg selvsagt uten utslipp og med stor reduksjon i vibrasjoner.

- Maskinen går på batterier og er utviklet for å utkonkurrere tilsvarende maskiner som går på diesel, sier Joel Honeyman som er visepresident for global innovasjon hos Doosan Bobcat.

- T7X er mer intelligent og produktiv med sin elektriske fremdrift. Den er stille, har høyt dreiemoment og stor kapasitet. I motsetning til dieselmaskinene, bruker denne kun energi når den er i drift, fortsetter han.

Flying start

Bobcat T7X

Maskinvekt: 5528 kg

Tippvekt: 3887 kg

Hastighet lav: 0-9,5 km/t

Hastighet høy: 0-14,6 km/t

Motor: 100 h

På utstillingen i Las Vegas kom det også frem at det amerikanske utleieselskapet Sunbelt Rentals har inngått en forpliktende avtale med Bobcat vedrørende den nye maskinen og annet elektrisk utstyr fra produsenten. Utleieselskapet med 1025 avdelinger, skal investere i en stor flåte T7X, og maskinene skal leveres i 2022 og i årene som kommer, meldes det fra CES.

Hydraulikksystemet er byttet ut med elektriske sylindere og elektriske motorer, hvilket betyr at det heller ikke er hydraulikkolje i maskinen. Dette betyr igjen at behovet for kjølevæske er redusert til 25% av volumet på dieselutgavene. Den elektriske plattformen gir også mye raskere respons, og man kan raskt øke med ekstra kraft uavhengig av hvor fort eller sakte maskinen beveger seg.

Elektrisk redskap

Kraften kommer fra et 62 kW lithium-ion batteri. Bobcat opplyser at dette skal være tilstrekkelig for fire timer kontinuerlig bruk, og at det i de fleste tilfellene skal være nok for full dags drift. Produsenten skriver videre at maskinen har et intelligent last- og kraftfølende system som sørger for at det ikke brukes mer energi enn nødvendig for å utføre oppgavene i ulike situasjoner. Kort oppsummert tilpasser maskinen seg bedre kapasitetsbehovet enn det dieselutgavene klarer, og dermed holdes forbruket av energi nede.

I sammenheng med lanseringen kommer det også et sett med elektriske arbeidsredskap. Først ut fra Bobcat er et bor for å grave ut hull til stolper etc, en elektrisk bomløsning med feieutstyr og en elektrisk klo.

I Norge er Anleggsgruppen AS forhandler for Bobcats kompaktlastere.

Powered by Labrador CMS