Automatgirkassen Allison TC10 gir reduksjoner i drivstofforbruket.
Automatgirkassen Allison TC10 gir reduksjoner i drivstofforbruket.

Automatgirkasse sparer drivstoff

Allison Transmission Holdings Inc. har meddelt at den nye automatgirkassen Allison TC10 i gjennomsnitt gir 5% lavere drivstofforbruk i lastebiler enn manuelle og automatiserte girkasser.

Automatkassen hadde verdenslansering på nyttekjøretøyutstillingen IAA i fjor høst. Den har ti girtrinn og momentforsterker. Momentforsterkeren fungerer kun på det første girtrinnet opp til en viss hastighet. Deretter er lock up-systemet aktivt på førstegiret og hele tiden på de øvrige ni trinnene. Hvis man da antar at førstegiret erstatter de tre-fire første girtrinnene i en konvensjonell girkasse, dekker TC10 et like bredt utvekslingsområde og med like tette steg på de øverste trinnene. En av fordelene er at girskiftene skjer mykt og lynraskt uten opphold i kraftoverføringen. I tillegg har automatkassen Allisons siste generasjon girkassestyring med svært gode drivstoffbesparende funksjoner. Girkassen er utviklet for lastebiler i by- og landeveiskjøring. Den klarer motoreffekter opptil 600 hk.

Allison TC10 har gått i fullskalaforsøk hos 100 større bilflåter i USA i to år, under vekslende forhold og i blandede transportoppdrag. - Den svært gode drivstofføkonomien i kombinasjon med at girkassen er enkel å betjene gjør den til et godt alternativ for bileiere som vil forbedre produktiviteten, sier Jim Wanaselja som sjef for markedsføring, salg og service hos Allison Transmission.

 

Forsiden nå