Høyesterett var nådeløs mot Gran & Ekran.

Dømt for anbudssamarbeid

Entreprenør må betale to millioner etter «feilsendt» epost.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Høyesterett har slått fast at konkurrentene Grunnarbeid og Gran & Ekran har drevet ulovlig prissamarbeid. De to firmaene utvekslet kostnader i forbindelse med et anbud på å rehabilitere fem broer i Steinkjer i 2007, skriver Dages Næringsliv.

Høyesterett opprettholder overtredelsesgebyret på to millioner kroner som ble ilagt Gran & Ekran av Konkurransetilsynet.

Mottok epost

Den andre entreprenøren, Grunnarbeid, ble opprinnelig ilagt et gebyr på fem millioner kroner, men selskapet gikk konkurs i vinter.

- Vi er godt fornøyd med Høyesteretts dom, som bekrefter at det skal reageres med betydelige overtredelsesgebyrer ved ulovlig anbudssamarbeid, sier konkurransedirektør Christine Meyer til DN.

Daglig leder i Gran & Ekran, Kjell Gran, benekter juks og føler seg urettferdig behandlet i retten.

- Det eneste vi har gjort er å motta en epost fra Grunnarbeid, som ble sendt til oss ved en feil. Det er litt for jævlig at det skal få sånne konsekvenser. Vi ønsket egentlig ikke å regne på jobben i det hele tatt, men gjorde det etter innstendige oppfordringer fra Steinkjer kommune, fordi de slet med å få inn anbud, sier Gran.

Like anbud

I anbudsrunden var Grunnarbeid og Gran & Ekran de eneste som leverte tilbud, og tilbudene var temmelig like. Samtidig var de tre ganger så høye som kommunens konsulentselskap hadde anslått.

I tingretten tapte de to selskapene, men i Frostating lagmannsrett vant de delvis fram, og ble trodd på at de ikke hadde til hensikt å bryte konkurranseloven. Der ble Konkurransetilsynets gebyrer redusert til 200.000 og 500.000 kroner henholdsvis.

Men Konkurransetilsynet anket til Høyesterett, og vant altså fram. 

Powered by Labrador CMS