ASFALTLAG: Jobben til et asfaltlag kan være stressende ut fra hva slags tilstand/temperatur det er på asfalten.

Termisk kartlegging av asfalt

Topcon har lansert et nytt termisk kartleggingssystem til bruk i asfaltutlegging.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Et termisk kamera på asfaltutleggeren overvåker og registrerer temperaturen i asfalten som legges, og informasjonen kommer opp på skjermen i maskinen forløpende. På denne måten får asfaltlaget umiddelbart beskjed om tilstanden på asfalten, og kan prioritere komprimering av ulike områder etter behov. Blir asfalten for kald før den komprimeres, kan sluttresultatet bli dårlig og levetiden på asfaltdekket kortere enn ønsket.

- Om temperaturen går ned for fort vil veien raskt bli i dårligere stand. Kartleggingssystemet fra Topcon forteller asfaltarbeiderne raskt om temperaturen i massen er stabil, eller om moderate eller alvorlige temperatursvingninger skjer. Om temperaturen ikke er tilfredsstillende, kan man sette i gang tiltak raskt, sier Topcons Murray Lodge.

KAMERA: Topcons termiske kamera leser og rapporterer hvordan temperaturen på asfalten er etter at den er lagt ut.

Full kontroll

- Sensorene som benyttes i dette systemet gir oss muligheten til å levere det første termiske kartleggingssystemet med RTK GPS-posisjonering som gir mer nøyaktighet enn konvensjonelle metoder, fortsetter Lodge som legger til at systemet også kan benyttes til dokumentasjon.

Ved å samkjøre data fra den øvrige kjeden, kan entreprenøren få full kontroll over hele asfalteringsprosessen, fra asfalten lastes i bilen til den kommer ut bak utleggeren og komprimeres. Slik kan man lettere sørge for optimal legging, og sikre at kvaliteten blir god.

Powered by Labrador CMS