BEINKALDT: Far Håkon Slåtten (t.v.) og sønnene Knut Tore og Håkon Andreas samlet i sprengkulda foran Komatsu-maskinen 901XC. (Foto: Gudmund Botnevik).

I fatter'ns hjulspor

HALLINGDAL: Håkon Slåtten på Torpo har hogd tømmer siden 1986. Nå er to av sønnene hans også på plass i skogen med maskinell avvirkning. Om få år kan det hende at nok en Slåtten-junior velger skogen som levevei.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Håkon og Line Slåtten på Torpo har fem gutter. To av dem, Knut Tore (25) og Håkon Andreas (18) har valgt å følge i fars hjulspor. Sønnen Tor Østen (19) satser på helt andre hjulgående redskap, han er blitt bilselger. De to yngste, tvillingene Kristian og Eirik (13) går i 8. klasse på ungdomsskolen, og Eirik er kanskje på vei til skogen, han også.

– Ja, han er ganske interessert, så muligheten for at han velger skogbruket, er ganske stor. Men gutta får velge hva de vil, sier far Håkon.

Første maskin

Håkon begynte å hogge manuelt for Statskog i 1986. I 1993 kjøpte han sin første skogsmaskin. Da var han 28 år. Eldstesønnen Knut Tore var et «hestehode» foran faren med sin første maskin og et eget firma. Den første maskinen kjøpte han allerede til sin 19-årsdag i 2014. Det var en speller ny Komatsu 895 lassbærer (lastekapasitet ca. 20 tonn).

RIKTIG: - Jeg har valgt riktig yrke, sier Håkon Andreas (18), fra førerplassen i hogstmaskinen.

I 2015 kjøpt han sin første hogstmaskin, Komatsu 931 (19,6 tonn), mens far Håkon handlet Komatsus den gang nye «storokse», 23,6-tonneren 951. Og Slåtten-duoen kjører fortsatt Komatsu.

Driver hver for seg

Håkon og sønnen Knut Tore driver hvert sitt firma. Håkon har enkeltmannsforetak med to ansatte. Sønnen leder Slåtten Skog AS med to ansatte og broren Håkon Andreas som lærling. Han har samme utdanning som storebror, naturbruk og skogbruk fra skogskolen på Saggrenda (Kongsberg). Nå er han i gang med 2-års læretid under storebrors ledelse.

– Ja, det går fint med bror som sjef. Jeg trives og er sikker på at jeg har valgt riktig yrke. Nå er jeg i gang med lett avvirkning i furuskog på Gol, og maskinen jeg kjører, er grådig fin i denne hogsten, sier Håkon Andreas om Komatsu-hogger’n på åtte hjul, 901XC (20 tonn).

FURU: Nok et furulass skal ut av skogen.

For fem skogeiere skal det totalt avvirkes ca. 5000 m3, stort sett furu, i området der 18-åringen nå på tampen av januar har 25 minusgrader utenfor maskindøra.

55.000 kubikkmeter

Slåtten Skog AS avvirker årlig 50.000-55.000 m3, og oppdragsgivere er Viken Skog og Glommen Skog AS. Med kjøpet av Komatsu 901XC ifjor, satses det nå også mer på tynning. I sommersesongen blir det også mer markberedning for naturlig foryngelse av furu.

– Vi har nok å gjøre. Det mangler ikke på oppdrag, og vi ser lyst på fremtiden, sier Knut Tore som foruten 901-maskinen har hogstmaskinen Komatsu 931XC (22,5 tonn) og Komatsu-lastbærerne 895 (lastekapasitet 20 tonn) og 875 (17 tonn).

Slås sammen

Håkons firma med to ansatte avvirker ca. 30.000 m3 i året. Maskinparken består av hogstmaskinen Komatsu 951 (23 tonn) og lastbærerne 895 og 855 (17 tonn). På sommeren driver firmaet med en del rydding på hyttefeltene i dalføret, for etterspørselen etter tomter i disse korona-tider er økende, forteller Håkon Slåtten som også opplyser at hans og sønnens firma på vårparten blir slått sammen til ett, Slåtten Skog AS med Knut Tore i lederstolen.

Powered by Labrador CMS